'Nog tien jaar een filmfestival!'

Nieuws

BREDA –Running With The Beast, een film van Roel Wouters, heeft de NPS Early Bird prijs gewonnen op het International Film Festival in Breda. De publieksprijs ging naar Oceans Of An Old Men van Rajesh Shera uit India. Zondagavond beleefde het International Film Festival haar laatste avond. Die ging uiteraard gepaard met het uitdelen van prijzen aan de makers van de beste films.

Als het aan de Bredase wethouder Wilbert Willems ligt, organiseert Breda de komende tien jaar ieder jaar een filmfestival. “Het was werkelijk een heerlijke ervaring”, aldus de wethouder, die iedere dag op het festival was te vinden.

Willems stond in 2007 aan de wieg van het festival. “Als ik geen toestemming had gegeven, was het er nooit van gekomen. Ik heb toen gezegd ‘we doen het’, dan moet je er ook helemaal voor gaan. En dat is gebeurd. Nu moeten we er voor zorgen dat het festival uitgroeit tot een toonaangevend evenement. Het moet het gezicht van Breda worden en binnen tien jaar uitgroeien tot hét filmfestival van Nederland.”

Volgens Willems is Breda dus tot aan 2019 verzekerd van ieder jaar een dergelijk evenement. Festivaldirecteur Leo Hannewijk is nu al bezig met het festival van volgend jaar. “Met ongeveer 9300 bezoekers hebben we heel aardig gedaan. De middagen werden maar matig bezocht, maar dat is een kwestie van gewenning”, denkt Hannewijk. “Afgezien van een aantal kinderziekten hebben we een goed en breed programma weggezet. Geweldig om te zien hoe mensen verdwaalden in het aanbod van films. Ik heb een hoop goede reacties gehoord.”

Hannewijk heeft al een lijst met honderd punten ter verbetering voor volgend jaar. “Zo kon de interactie met bijvoorbeeld opleidingen als het St. Joost wel wat beter. Daarnaast waren er wat problemen met techniek”, aldus de directeur. Absoluut toppunt van het festival vond Hannewijk de opkomst van de cast van Crips Strapped ’n Strong, een documentaire over een groep Antillianen en Surinamers die zich bezighoudt met gewapende overvallen, drugshandel en gangsta rap. “Mensen uit het criminele milieu die over de rode loper van een filmfestival opkomen, schitterend. Maar naast een geëmotioneerde prinses Laurentien zitten was ook mooi. Jammer dat ik geen tissue voor haar had.”

Het volgende Bredase filmfestival vindt plaats van 24 tot en met 28 maart 2010.