NAC Europa in na knappe zege in Euroborg: 0-2

NAC

GRONINGEN - NAC gaat volgend seizoen Europa in. De geelzwarten wonnen met 0-2 uit in de Groningse Euroborg. Matthew Amoah en Csaba Fehér maakten de doelpunten.

Zoals vaker dit seizoen was de van een blessure teruggekeerde Amoah van grote waarde voor zijn ploeg. De clubtopscorer liep weg bij zijn tegenstander op een voorzet van Joonas Kolkka en kopte bij de tweede paal simpel binnen. Daarmee plaatste hij zijn ploeg in een zetel naar de overwinning.

NAC kon rustig achterover leunen terwijl de thuisploeg iets moest forceren. Een situatie waarmee de Bredanaars doorgaans wel raad weten. Op de counter kreeg de ploeg dan ook diverse kansen op de 0-2. Invaller Fouad Idabdelhay profiteerde als eerste van de geboden ruimte. Zijn schot werd gestopt door doelman Luciano maar in de rebound had Csaba Fehér de bal voor het intikken: 0-2.

FC Groningen poogde met ‘breekijzervoetbal’ een doelpunt te forceren. Trainer Ron Jans posteerde Andreas Granqvist in de spits. De lange centrumverdediger kwam met zijn hoofd dicht bij de gelijkmaker. Zijn inzet ging rakelings over. Afgezien van een volley van Marcus Berg kwam de Bredase overwinning niet meer in gevaar.

Een tegenvaller voor de Groningers, die in de reguliere competitie elf punten meer haalden dan NAC maar aan de meet met lege handen staan. De noorderlingen waren het duel stormachtig begonnen. Aanvalsleider Berg kreeg twee grote kansen, maar vond eerst doelman Jelle ten Rouwelaar en later het bovenlijf van Patrick Zwaanswijk op zijn weg.

Nadat Joonas Kolkka uit de eerste kans voor de bezoekers de lat raakte, veranderde het spelbeeld. NAC kwam meer aan voetballen toe, creëerde wat kansen en legde de Groningse voorhoede aan de ketting. "NAC heeft onze aanvallers Lovre, Garcia en Berg het voetballen onmogelijk gemaakt", stelde FC Groningen-trainer Ron Jans. Matthew Amoah en Csaba Fehér deden oog in oog met keeper Luciano de rest.

Daardoor eindigt NAC in de officiële rangschikking op de zesde plaats en speelt het volgend seizoen in de voorronde van de Europa League. De ploeg wordt vanavond om 19.00 uur in het Rat Verlegh Stadion gehuldigd. Wegens organisatorische redenen was het niet mogelijk de huldiging op de Grote Markt plaats te laten vinden.