Afbeelding

Last christmas voor 't Opstapje

Nieuws

BREDA – Carolien loopt druk heen en weer door de volgepakte hal. Trots wijst ze naar de kerstafdeling. In de schappen staan dozen kerstballen, nepboompjes, lampjes, slingers en kerststalletjes. De lange bedrijfsleidster kijkt stil om zich heen. “Na kerst wordt dit allemaal ingepakt voor volgend jaar, hopelijk zijn we er dan nog.”

’t Opstapje aan de Mauritssingel is, naast een kringloopwinkel, een werk- en leerorganisatie voor langdurig werklozen, mensen met een taakstraf en arbeidsgehandicapten. Goederen worden door de winkel opgeknapt en vervolgens verkocht. Carolien Stolwerk werkt nu ruim vier jaar bij ’t Opstapje. Ze is bedrijfsleidster sinds januari.

Op de kerstafdeling verkopen vooral de kerstboompjes en de lampjes goed. Carolien pakt wat ouderwetse kerstlampjes van een plank. “We zijn de afdeling al in oktober begonnen. Vooral vaste klanten kopen hier hun kerstspullen, anderen nemen alleen iets mee als het echt spotgoedkoop is.”

“Ga de kast maar uitruimen, even rustig worden!” Terwijl ze vertelt, houdt Carolien iedereen in de gaten. “Dit jaar krijgt het hele personeel een groot kerstpakket. “Voor mij is iedereen die hier werkt gelijk, of ze nou een taakstraf hebben of niet. Het is belangrijk dat ze dat weten.”

De eigenaar van ’t Opstapje kan het financieel en persoonlijk niet meer opbrengen om de zaak draaiende te houden. Het liefst zou Carolien de winkel, in samenwerking met de gemeente, overnemen. Ze is naar de Kamer van Koophandel geweest en ze heeft de gemeente gebeld. “Ze zouden me terugbellen, maar ik heb nog niets gehoord.”

De bedrijfsleidster vindt de mogelijke sluiting het ergst voor haar collega’s. “Er zijn drie mannen die hier werken via de Sociale Werkvoorziening. Zij kunnen wel overgeplaatst worden naar BSW bedrijven, maar ze werken hier al jaren en hebben het naar hun zin, ze hebben hier echt hun plekje gevonden.”

Carolien begint sneller en harder te praten als ze vertelt over Hermien. “Hermien werkt bij de kledingverkoop. Ze werkt hier al twaalf jaar en is nu 56, zie haar maar eens ergens anders werk krijgen!”

Ook Carolien zelf heeft het niet makkelijk. De trotse vrouw is een alleenstaande moeder van twee kinderen. “Dit is mijn eerste baan sinds ik kinderen heb. Ik kan geen baan bedenken die net zo leuk is als wat ik hier doe. Dit had ik niet verwacht.”

Terwijl ze wat kerstkransjes verplaatst en een kerstmannetje goed neerzet, legt de bedrijfsleidster haar plan van aanpak uit. “Vanaf 1 november zijn we eerder opengegaan, om meer omzet te draaien. Een ander voorbeeld in Vindingrijk. “Een kringloopbedrijf als Vindingrijk is heel anders ingericht dan ’t Opstapje, maar mensen komen hier speciaal om lekker te snuffelen. De gemeente werkt ook samen met Vindingrijk, waarom zou dat niet met ’t Opstapje kunnen?”

De medewerkers vergeet ze ook nu niet. “Misschien kan de gemeente ons een grotere ruimte toebedelen, zodat er hier nog meer arbeidsgehandicapten kunnen werken. BSW, het bedrijf dat werk voor hen regelt, heeft een grote wachtlijst.”

“In januari gaan we volop aandacht vragen voor ’t Opstapje, maar we zoeken hulp! Als de wethouder dit leest, wil hij misschien naar mijn verhaal luisteren. Ik zal er hoe dan ook voor zorgen dat ze mijn naam niet vergeten!”