Afbeelding

Troubadouren zwermen door de stad

Cultuur

CENTRUM – Niemand hoeft zondag speciaal opzoek naar live muziek. Vandaag komen de artiesten uit zichzelf aanwaaien. Een klein kwartier en dan stappen ze weer op richting de volgende setting. Zestien muziekanten en bands, op negen verschillende locaties, van folk naar rap, want het is de vierde Minstrelen en Troubadourentocht.

Het idee is bedacht door Herman Sibon van de Pop Organisatie Breda (POB). Vier jaar geleden vroeg hij zichzelf af waarom het publiek altijd achter de band aan moet. Dat kan ook anders.

“We draaiden de boel om. De band moet maar het publiek achterna. Van kroeg tot kroeg. Dat is ook een uitdaging voor de muziekanten die elke keer voor andere mensen staan te spelen”, aldus Sibon.

Ook de variatie van locatie maakt het aantrekkelijk voor zowel de artiesten als de toehoorders. Zo ook in Bagels & Beans, waar gewoonlijk niet veel bands zullen spelen.

Vier dames uit België zitten zichtbaar te genieten van hun broodje, maar ook van de muziek. “We waren verrast door de band. We wisten niet dat het zou gebeuren, maar het is wel gezellig zo, Dat hebben we thuis niet”, zegt een van hen.

Vijftien minuten later komt de volgende groep, the Mirrors, aanlopen. Ze komen net van een eerder optreden en maken zich op voor het tweede podium van de dag.

“Normaal spelen we niet akoestisch, maar vandaag moet dat wel. Erg leuk, want het is weer eens wat anders. Nee, ik heb nog nooit in een koffiezaak gespeeld. Komt goed”, aldus een van de bandleden.

De middag is een uur onderweg en tot het begin van de avond loopt het programma door. In café de Vulling zit inmiddels een dame op een barkruk, gitaar in de aanslag. Ze begint rustig te zingen en de mensen in de kroeg luisteren aandachtig.

Sibon: “Het is van alles wat. Dus niet alleen akoestisch. We hebben ook rappers van Het Collectief op het programma die met zijn vieren onder begeleiding van een saxofoon gaan optreden. Iets totaal anders, maar dat maakt het alleen maar mooier.”

De muziekstijlen zijn modern en de mensen zijn uit deze tijd. Toch is het vanmiddag even terug naar de middeleeuwen. Een tijd waarin popcentra niet bestonden en de minstrelen en troubadouren de kroegen afgingen opzoek naar publiek.