Afbeelding

Adank houdt toch vast aan Bavelse Berg

Economie

BREDA - Wethouder André Adank van Economische Zaken (CDA) houdt onverbiddelijk vast aan een evenementenhal op de Bavelse Berg. “Er is een coalitieakkoord gesloten en ondertekend. Daar houd ik me aan vast. Anders is er sprake van een coalitiebreuk.” Als het aan Adank ligt de hal er in 2012.

Ondanks dat de burgemeester en Adank zelf in een persconferentie meldden dat de hal op de Bavelse Berg er voorlopig niet inzat, drukt hij het plan nu toch door. “Voor de raad hoefde het allemaal niet meer”, zegt Adank, “maar dat wil niet zeggen dat er geen behoefte aan is.”

Eenzijdig
Adank vindt dat de gemeente niet zo maar eenzijdig het plan aan de kant kan schuiven. “De marktpartijen Grontmij en Maver hebben zich voor dit plan ingezet. Wij hebben aan hen gevraagd: ‘We willen een hal voor weinig geld. Jullie betalen het.’ Daarop hebben Maver en Grontmij zich ingezet. Je kunt daarna niet zo maar zeggen dat het plan niet deugt en het zonder afwikkelingen naar de prullenbak verwijzen”, aldus de wethouder.

Een daadwerkelijke afwijzing van het plan zou de gemeente veel geld aan schadeclaims kunnen kosten. “Ik weet niet hoeveel en of er schadeclaims zouden kunnen volgen. Dat is meer voor juristen.”

Te snel
De raad zette volgens Adank te snel een punt achter het plan, en dat steekt de wethouder. “Ze hebben niet eens de volledige plannen gezien. Dan kun je geen beslissing nemen.” Vijf november gingen raadsleden unaniem akkoord met het voorlopig stopzetten van het project. “Als de stekker er helemaal uit was getrokken die donderdag, was ik dezelfde avond nog opgestapt”, zegt de wethouder.

Adank grijpt nu terug naar de samenwerkingsovereenkomst (SOK) uit 2007 met de verantwoordelijke partijen Maver en Grontmij. Die is volgens de wethouder nog steeds actief, reden voor hem om nog deze maand met die SOK aan de slag te gaan. “Maver en Grontmij hebben al toegezegd over de financiën te praten, zo ook over de ontsluiting van de hal.”

Gissen
Naar wat de raad en het college van het besluit van Adank vinden, kan de wethouder alleen maar gissen. “Het is voor beide partijen, Maver en Grontmij, uiteraard wel vervelend, omdat er geen steun voor zal zijn. In december zal ik de raad opnieuw inlichten. Maar als een stad alleen maar plannen afwijst, dan breekt deze zichzelf af. Wat mijn betreft is het complex er in 2012.”