Jaaroverzicht 2009: Oktober

Nieuws

BREDA - Oktober is een veelbewogen maand. Op de Leursebaan komen vier jongeren om het leven. BredaVandaag.nl krijgt een nieuwe website, de oudste mens van Nederland woont in Breda, en een mysterieus teken verschijnt aan de hemel.

Ook komen er in oktober een paar bijzondere Bredanaars voorbij, al is het maar voor een paar dagen. Je hoeft echter geen beroemde Bredanaar te zijn om niets te voelen van de financiële crisis. NAC moet knopen doorhakken, maar komt positief op de kaart te staan. Helaas kan dit niet gezegd worden van de Leursebaan, waar vier mensen hun leven verliezen. BredaVandaag.nl verfrist haar look en trekt steeds meer lezers en kijkers, vooral na berichtgeving over een ‘magische vuurbal’.

Bijzondere Bredanaars

Op 1 oktober wordt bekend dat Angelique van Campen, gespecialiseerd verpleegkundige in het Amphia Ziekenhuis, uitgeroepen is tot 'Stomaverpleegkundige van het jaar 2009'. De verpleegkundige wordt geprezen voor haar tomeloze inzet voor de Stomavereniging en haar initiatieven ter verbetering van de zorg.

Een bijzondere Bredase die zelf zorg nodig heeft, is Berthe van Hasselt. Met haar 107 jaar en 327 dagen, was Berthe vier dagen lang de oudste mens van Nederland. Op 16 oktober overlijdt ze in zorgcentrum de Leystroom.

De Bredase slagerij de Groene Weg is daarentegen een groen blaadje. De slagerij wordt op 8 oktober uitgeroepen tot ‘Meest groene winkelketen van Nederland’.

Een andere bekende Bredanaar, StadsRadio Breda-presentator René Oomen, wordt genomineerd voor de Prix Europa, een radioprijs van de Europese Unie.

NAC

Het Europese avontuur aan het begin van het seizoen, inspireert het NAC Museum tot het uitbrengen van een set ansichtkaarten. Op elke kaart staan actiefoto’s, foto’s van toegangkaartjes en de uitslagen van de wedstrijden.

Ton van Eenennaam kreeg niet zo’n leuk kaartje van NAC. De stadionbeheerder werd op 6 oktober ontslagen door de voetbalclub, vanwege verdenking van fraude.

NAC brengt echter ook goed nieuws. Op 16 oktober meldt de club voor het eerst sinds jaren een positief eigen vermogen. NAC Breda beschikt bij het eind van het boekjaar 2008-2009 over een eigen vermogen van zes ton.

Financieel

Voetballer Pierre van Hooijdonk verliest nogal wat eigen vermogen. Op 14 oktober start de Bredase voetballer een kort geding, nadat hij voor één miljoen euro is opgelicht door vastgoedonderneming Modulus BV. Op 16 oktober stelt de rechter in Den Haag Van Hooijdonk in het gelijk. Hij heeft recht op een miljoen euro, plus rente.

Helaas geldt dit niet voor alle Bredanaren. Op 20 oktober blijkt dat de werkloosheid in Breda dit jaar met 21,2% is toegenomen. Vijf procent van de Bredase beroepsbevolking staat geregistreerd als werkzoekende.

Leursebaan

De Leursebaan raakt in oktober een gevoelige snaar in Breda.
Bij een auto-ongeluk op 6 oktober, vallen een dode en drie gewonden. De auto komt tegen de tunnelwand op de Leursebaan.

Op 27 oktober verongelukt een 19-jarige vrouw, nadat ze de macht over het stuur verliest en tegen een boom rijdt, twee inzittenden raken gewond.

Een 16-jarige jongen overlijdt als de bestuurder van de auto waarin hij zit, de macht over het stuur verliest en tegen een boom botst.

Opmerkelijk

BredaVandaag.nl lanceert op 15 oktober zijn vernieuwde website. De site is nu overzichtelijker en gebruiksvriendelijker voor de bezoekers.

De meest opvallende verschijning deze maand, was niet de oudste vrouw, een voetballer of slager, maar iets buitenaards. Wie dinsdagavond 13 oktober rond zeven uur naar de hemel keek, zag een vuurbal of vallende ster. Een meteoor scheert over Breda, en weet al het andere te overschaduwen.