Eerste 'natuurlijke' speelplaats in Breda

Algemeen

HAAGSE BEEMDEN – De eerste natuurlijke speelplaats doet dit voorjaar zijn intrede op het schoolplein in Breda. Geen wipkip en geen klimrek te zien, maar keien, boomstammen en een grasheuvel. Zie hier het toekomstige terrein van de basisschoolleerling.

Althans als het aan hoveniersbedrijf Donker ligt. De groenaannemer wil het kind in aanraking met de natuur laten komen.

“Dat kan door natuurlijke elementen te gebruiken. We willen de fantasie van kinderen prikkelen. Op een wip kun je alleen maar wippen. Met onze invulling worden ze uitgedaagd”, meent commercieel adviseur Mattijs van Dalen.

In plaats van de schommel komt er een evenwichtsparkoers van keien en hout en een zogenaamd struinbosje maakt zijn opwachting. De leerlingen van de Brede School Olympia in de Haagse Beemden mogen er eerst aan proeven.

“We plaatsen veel beplanting op de speelplaats. Er komt ook een zandbak en speeltoestellen. Maar allemaal van natuurlijke materialen en dus niet van staal.”

Zo wil Donker de kinderen achter hun spelcomputer vandaan krijgen. “Dat kan”, zegt Van Dalen, “omdat kinderen anders leren spelen. Het is goed voor hun ontwikkeling en motoriek. We hebben door heel het land al dit soort speelplaatsen gemaakt.”

De kinderen van de Brede School moeten nog even geduld betrachten voordat ze zich kunnen uitleven op het nieuwe schoolpleinconcept.

Van Dale: “Helaas ligt het werk op dit moment stil. Het strenge winterweer veroorzaakt dat. Ik hoop dat we over een week of twee weer aan de slag kunnen om de inrichting van de schoolpleinen succesvol af te ronden.”