Het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen is een feit. Het vond plaats op het Graaf Engelbrechtcollege.
Het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen is een feit. Het vond plaats op het Graaf Engelbrechtcollege.

Lijsttrekkersdebat: stadsmilitairen, jongeren en een megasupermarkt

Politiek

HAAGSE BEEMDEN - Met onderwerpen als criminaliteit, jongeren, geluidsoverlast, een megasupermarkt en nieuwbouw boven de Bredestraat, had de bewonersraad van de Haagse Beemden goede redenen voor het organiseren van een lijsttrekkersdebat. Reacties waren er woensdagavond genoeg in het Graaf Engelbrechtcollege, een echt debat werd het helaas niet.

Lang zal hij leven
De avond begint vrolijk als zo’n tachtig mensen luidkeels ‘Lang zal hij leven’ zingen voor Klaas Dijkhoff. Maar een enkeling houdt stuurs de lippen op elkaar bij het lied voor de VVD-er. De stem van wethouder Marja Heerkens (PvdA) komt overal boven uit. Discussieleider Ad Krijnen legt de spelregels uit voor het publiek. De vragen mogen kritisch zijn, maar respectvol. En men moet elkaar uit laten spreken. Helaas houdt Dijkhoff zich de hele avond strikt aan zijn regels, waardoor het debat nooit een debat kan worden.

Standpunten
Pim de Nijs van de ChristenUnie mag meteen vertellen waar zijn partij voor staat. Met een trillende stem vertelt de mid-twintiger dat zijn nieuwe partij geld wil voor de wijkraad, een groen Breda, een strenger drugs- en alcoholbeleid, geen megasupermarkt, maar toch vooral een meer Christelijk geluid. Aangezien De Nijs de rest van het debat geen geluid voortbrengt, worden zijn standpunten (en het lijkt De Nijs zelf) compleet vergeten. Ook Gaston de Jong, lijsttrekker van TON Breda, heeft nauwelijks inbreng tijdens het debat. De Jong heeft wel een partijprogramma, maar dit is totaal niet toegespitst op de Haagse Beemden. Op vragen vanuit het publiek moet De Jong het antwoord dan ook schuldig blijven.

Criminaliteit
Dijkhoff en John Stubenitsky (Leefbaar Breda) oogsten veel 'oh’s' en 'ah’s' vanuit het publiek, als blijkt dat ze stadsmariniers in willen zetten in de Haagse Beemden. Een bezorgde toeschouwer loopt meteen naar de microfoon: “Volgens mij zijn mariniers mannen met wapens, die mensen dood schieten. Hoe ziet u dit dan voor zich in onze wijk?” Waar de VVD de stadsmarinier als centraal autoritair figuur ziet, iemand tegen wie de jeugd ‘u’ zal zeggen, gooit Leefbaar Breda het over een andere boeg. “In overlast van groepjes tuig willen wij geen tijd steken, die lui moet je kei-hard aanpakken”, zegt Stubenitsky krachtig in zijn microfoon. “De marinier hoeft niet te schieten, maar laad dat tuig maar in een wagen, drop ze ver weg en laat ze terug lopen. Daar leren ze tenminste iets van.”

Jeugd
De jongeren zijn een gevoelig onderwerp voor de lijsttrekkers, maar ook voor het publiek. Alle partijen zijn het er over eens dat er nauw samengewerkt moet worden met de wijkraden. Ook is iedereen het er over eens dat het grootste deel van de jongeren in de Haagse Beemden woont en er dus extra voorzieningen moeten komen. Maar als de voorzitter van stichting Heksenwiel concreet wil weten waarom het sociaal-cultureel centrum ’t Kraaiennest zo weinig open is en waarom het centrum de jeugd niet aanspreekt, kan geen één lijsttrekker thuisgeven.

Heerkens laat geen moment onbenut om de nog lopende jeugdprojecten te noemen. Het liefst ziet zij, en met haar de SP, GroenLinks en het CDA, een centraal clubhuis. Het clubhuis wil zij voorzien van stageplekken en gebruiken als een plek waar jongeren hun creativiteit kwijt kunnen. Als Heerkens spreekt over een enquête die de PvdA heeft gehouden onder jongeren in de Haagse Beemden, besluit een klassenvoorzitter van het Engelbrechtcollege Heerkens de mond te snoeren.

De jongen, duidelijk de baard in de keel, zegt nooit een enquête te hebben gezien. Ook snapt hij niet waarom de partijen nooit bij de klassenvoorzitters zijn geweest. Zijn woorden maken een stortvloed aan discussie los bij de verschillende lijsttrekkers. Door de strakke leiding van Krijnen, moet iedereen echter netjes zijn beurt af wachten, Boelema steekt demonstratief haar hand in lucht. Als Selçuk Akinci voorstelt om de jongen te vragen waar hij behoefte aan heeft in de Haagse Beemden, wordt het weer stil in de aula. De klassenvoorzitter wil graag muziek maken. “Daar zijn geen plaatsen voor in de wijk, als ik wil oefenen moet ik naar het centrum of naar het NAC-terrein. Dat is wel tien tot vijftien minuten fietsen.” Dijkhoff wijst verbijsterd naar het podium waarop hij zelf zit. “Je hebt hier een podium, waarom oefen je dan niet hier?”

Megasupermarkt
Huub Miegielsen, eigenaar van de Super de Boer-supermarkt in de Donk, komt kordaat op de microfoon afgestapt. “Hoe moeten wij, zelfstandig en gemotiveerde ondernemers, concurreren met de megasupermarkt die bij het NAC-stadion komt?”, vraagt hij terwijl hij strak naar de lijsttrekkers voor hem kijkt. Joyce van de Sanden (SP) heeft als eerst de kans om te reageren. “We maken ons ernstige zorgen over de megasuper, de SP hoopt de bouw nog steeds tegen te kunnen houden.”

Heerkens wil samenwerken met de winkeliers, om een zo goed mogelijke oplossing te vinden. “Maar ik kan nog geen concrete oplossingen geven.” Akinci en André Lips (CDA) denken beiden dat de jonge ondernemer mans genoeg is om de concurrentie aan te kunnen. Akinci zegt dat de winkeliers niet zielig mogen gaan doen; “Het huidige winkelcentrum moet vernieuwd worden, maar wees niet bang voor wat concurrentie”, concludeert hij. "Uw klanten lopen echt niet allemaal weg."

Bredestraat
Het publiek in de aula wil uiteindelijk graag weten of het bouwen van nieuwbouwwoningen boven de Bredestraat van de baan is. In 2007 kwam het CDA met het voorstel, dat op veel verzet van de bewoners van de wijk leidde. Lips stelt de luisteraars echter gerust. “Toentertijd wilden wij boven de Bredestraat bouwen om woningen te realiseren voor mensen met een smalle portemonnee. Door de kredietcrisis hebben we nu genoeg keuze uit andere locaties, dus zien we van de plannen af.”

Ook Dijkhoff, Boelema, Heerkens en Van de Sanden verzekeren het publiek dat er niet gebouwd gaat worden. Het is de eerste keer woensdagavond dat alle genodigden het plotsklaps met elkaar eens zijn. Of het de bewoners van de Haagse Beemden helpt, moet nog blijken.

>> Meer over de verkiezingen