Joyce van der Sanden. foto Erik Eggens
Joyce van der Sanden. foto Erik Eggens

Joyce van der Sanden (SP): 'Meer betaalbare huur- en koopwoningen'

Politiek

VERKIEZINGEN - Ook deze periode schuift de SP deze periode weer naar voren dat de bouw van goedkope woningen achterblijft. Wachtlijsten voor woningzoekenden moeten nog steeds korter, vindt Joyce van der Sanden. Wat Van der Sanden betreft krijgen onder meer het Chassé, Theater en het Graphic Design Museum minder subsidie.

1. Wat maakt u tot de meest geschikte persoon als lijsttrekker van de SP?

Als raadslid heb ik de afgelopen vier jaar veel beleidsterreinen onder handen gehad, variërend van onderwijs tot sociale zaken tot woningbouw waardoor ik veel dossierkennis heb opgedaan. In 2009 heb ik een tweejaarlijkse SP-kaderopleiding voor ‘aanstormend talent’ afgerond. Ik kan me schriftelijk en in het debat uitstekend uitdrukken, heb politiek 'fingerspitzengefühl' en in mijn werk als P&O-adviseur en in het verleden bij een gemeente en waterschap heb ik relevante kennis en ervaring opgedaan.

2. Vijf punten waar wij ons voor inzetten de komende vier jaar:
a.Veel meer goedkope nieuwbouw (huur en koop) om de wachtlijsten voor woningzoekenden terug te dringen en doorstroom te bevorderen.
b.Investeren in veiligheid en leefbaarheid in de buurten.
c.Geen onzinnige re-integratietrajecten maar echt werk creëren. Re-integratietrajecten worden voortaan gedaan door een gemeentelijk werkbedrijf en niet meer door commerciële bureaus.
d.Minder subsidie naar het Chassé-theater en Graphic Design Museum en meer geld naar de Nieuwe Veste, bibliotheken in de wijk en amateurkunst.
e.Geen nieuwe topsporthal maar investeren in bestaande sportaccommodaties en amateursport.

3. Vijf punten die de afgelopen vier jaar beter hadden gekund:

a.Meer betaalbare woningen. De afgelopen jaren zijn er meer huurwoningen gesloopt en verkocht dan bijgebouwd waardoor de wachtlijsten enorm zijn opgelopen.
b.Niet eindeloos nota’s en plannen schrijven en dingen voor je uitschuiven zoals de sporthal, evenementenhal, geluidswal bij Bavel, woningbouw, maar handen uit de mouwen en Gewoon Doen.
c.Er is heel veel geld rondgepompt in zinloze trajecten om mensen naar een baan te geleiden, zonder succes. Hiervan hebben alleen de re-integratiebureaus geprofiteerd, maar niet de werknemers.
d.De binnenstad slipt steeds verder dicht door falende bewegwijzering en onvoldoende alternatieven zoals ‘Park and Pendel’.
e.Nog steeds klagen buurtbewoners terecht over onveiligheid, overlast, rommel en slecht onderhoud in hun buurt.

4.Dit vinden wij het belangrijkste onderwerp:

Meer betaalbare huur- en koopwoningen. De wachtlijsten voor een betaalbare woning worden steeds langer. Op dit moment moet je minimaal 4,5 jaar wachten op een woning. Voor mensen met een modaal inkomen of lager is het bijna onmogelijk een betaalbare woning te kopen. Voor deze doelgroep moet veel meer gebouwd worden en moet een inhaalslag worden gemaakt om de woningnood in Breda terug te dringen.

5.Kandidaten voor wethouderschap bij deelname college:

Ik ben zelf beschikbaar als wethouder. Daarnaast is onze nummer twee op de lijst, Patrick van Lunteren (39 jaar), kandidaat wethouder. Patrick is beleidsmedewerker van de SP Kamerfractie en daar (mede) verantwoordelijk voor de beleidsterreinen milieu, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Patrick heeft grote achtergrondkennis van deze onderwerpen, niet alleen door zijn huidige baan bij de SP maar ook bij vorige werkgevers als project- en programmaleider in o.a. natuur en milieueducatie. Daarnaast beschikt hij over een uitgebreid netwerk van belangenorganisaties en experts.

6.Mogelijke coalitiepartners bij deelname college:

De SP sluit geen partij op voorhand uit zolang we voldoende van onze ideeën kunnen realiseren, hoewel samenwerking met bijvoorbeeld de VVD lastig zal worden in verband met de grote verschillen in onze standpunten. Samenwerking met PvdA en GroenLinks ligt uiteraard voor de hand omdat onze programma’s het meeste overeenkomen. De SP was dan ook een groot voorstander van een progressieve samenwerking, in de vorm van een lijstverbinding van SP, PvdA en GroenLinks. Jammer genoeg heeft de PvdA een breed-linkse lijstverbinding geblokkeerd.

Paspoort Joyce van der Sanden