Klaas Dijkhoff. foto Erik Eggens
Klaas Dijkhoff. foto Erik Eggens

Klaas Dijkhoff (VVD): 'Een stadsmarinier in elke wijk'

Politiek

VERKIEZINGEN - Een krachtiger, maar vooral kleiner bestuur en meer blauw op straat zijn belangrijke punten voor de VVD tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Als het aan lijsttrekker Klaas Dijkhoff ligt, vliegt de Onroerend Zaak Belasting er meteen uit.

1. Wat maakt u tot de meeste geschikte persoon als lijsttrekker van de VVD?

Mijn ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit. Oppakken, aanpakken en doorpakken. Maar, niet als een olifant door een porseleinenkast. Je krijgt niet altijd je zin, soms moet je compromissen sluiten. Ik heb een gedrevenheid voor ons Breda en voor mijn VVD. Verbeteren wat kan en ook duidelijk zijn als iets niet kan. Dat is niet altijd de makkelijkste weg, maar wel de eerlijkste.

‘Ik stond er bij en keek ernaar’ past niet bij mij. We hebben met de VVD Breda nu bijna 4 jaar in de oppositie gezeten en nu is het tijd, dat er in ons Breda weer oog is voor de hardwerkende inwoners en ondernemers.

2. Vijf punten waar wij ons voor inzetten de komende vier jaar:

a. Veiligheid voorop. Blauw op straat. Raddraaiers stevig aanpakken. Een Stadsmarinier in elke wijk gaat dat waarborgen.
b. Klein, krachtig bestuur: minder Belasting, Ambtenaren en Regels. OZB schaffen we liefst helemaal af. Ambtenaren moeten met ondernemers en inwoners meedenken. Snel en duidelijk communiceren.
c. Investeren in de toekomst: bouwen aan een stevige lokale economie. Citymarketing, opknappen bedrijventerreinen en winkelstraten om onze ondernemers te ondersteunen. Goed onderwijs: extra oog voor talent. Een brug slaan tussen de creativiteit van ondernemers en jong talent.
d. Onderhoud van Breda moet ook stukken beter. Neem het Valkenbergpark: daar horen alle lampen te branden en niet drie op rij stuk.
e. Winkels dicht? Parkeermeters dicht!

3. Vijf punten die de afgelopen vier jaar beter hadden gekund:

a. College had beter op de centen moeten passen. De kans is gemist de financiën van Breda voor te bereiden op de krappe jaren die nu komen.
b. Als je al tekorten overhoudt, geef dan helderheid over hoe groot het tekort is. Zelfs dat is nu niet duidelijk.
c. Als communicatie je speerpunt is en na vier jaar is je antwoordpercentage met 1% gestegen, dan heb je kansen laten liggen.
d. Betere besteding van belastinggeld. Teveel is nu met de beste bedoelingen uitgegeven, maar zonder helder doel. Effectiviteit is dan onmeetbaar.
e. Waarmaken van ambities. Via Breda versoberd. Bavelse Berg, Heilig Hartkerk en Bavelse fietsbrug geflopt. Sporthal is ook lang blijven liggen.

4. Dit vinden wij het belangrijkste onderwerp:

Dan schuif ik het punt van het ‘kleinere krachtige bestuur’ net een millimeter voor het punt Veiligheid. De crisis vereist dat we een aantal zaken versoberen, lastenverlichting bieden en dienstbaar zijn aan inwoners en ondernemers. Die laatste zijn de motor van onze economie. De VVD gunt iedereen een baan, dat is het beste sociaal beleid. Zonder werkgevers: geen werknemers.

5. Kandidaten voor wethouderschap bij deelname college:

Eerst op 3 maart de verkiezingen, dan de onderhandelingen, daarna de poppetjes. Ons Breda is een mooie stad en we hebben in onze partij dan ook geen gebrek aan sterke bestuurders die namens de VVD de inwoners en ondernemers van Breda willen dienen.

6. Mogelijke coalitiepartners bij deelname college:

Ook hier gaan we voor de inhoud. Dus niemand is uitgesloten, maar de ene partij ligt meer voor de hand dan de andere. De komende jaren worden zwaar voor Breda. Daar is een krachtig no-nonsense bestuur voor nodig. Het liefst vormen we een college met de partijen die inhoudelijk het dichtst bij ons programma staan, geen onrealistische wensen op tafel leggen en sterke bestuurders kunnen leveren.

Paspoort Klaas Dijkhoff.