Afbeelding

'Essent onduidelijk over tariefsverhoging'

Economie

BREDA – De reactie van Essent op de tariefsverhoging van de stadsverwarming is onduidelijk en niet toereikend, vindt PvdA-fractiemedewerker Ingrid Lammerse. “Misschien had Essent er slim aan gedaan om bij de afrekening een uitleg te verstrekken bij de tariefsverhoging.”

De PvdA schreef in december een brief over de tariefsverhoging naar burgemeester en wethouders. “Het vastrecht gaat omhoog van 22,97 euro naar 34,55 per maand. ‘Dat is een verhoging van 11,58 euro. Op jaarbasis is dat zo'n 144 euro en een stijging van vijftig procent’, stelde raadslid Frans Szablewski in de brief aan het stadsbestuur.

Essent reageerde dat die voorstelling van de feiten echter ‘flauwekul’ zijn. Het gaat om twee tarieven. De PvdA heeft het verkeerd berekend”, aldus Essent. "Verdere details kunnen we niet geven, we wachten op de antwoorden van het college."

“Het verwijt dat de PvdA geen onderzoek heeft gedaan, is onterecht”, vindt Lammerse. “Er is wel degelijk navraag gedaan naar de verhoging van het vastrecht voor stadsverwarming, maar een helder en geruststellend antwoord daarop kon Essent niet geven.” Essent kon ook de BredaVandaag.nl, nadat de vraag om verduidelijking drie weken bij Essent op het bureau had gelegen, geen duidelijk antwoord geven. “We kunnen alleen zeggen dat de voorstelling die de PvdA schetst niet klopt.”

Lammerse: “Als er op de afrekening een bedrag vermeld staat dat ruim anderhalf keer zo hoog is als vorig jaar, dan is dat, zonder enige toelichting over een andere berekeningsmethode, een tariefsverhoging van ruim 50%.