Building Breda bouwt aan betere scholen

Algemeen

RUITERSBOS - De coöperatieve vereniging Building Breda gaat de komende jaren flink aan de slag met de huisvesting van scholen in Breda. 64 miljoen euro valt te verdelen onder acht voortgezet onderwijsinstellingen. “We zijn er niet alleen voor het onderwijs, maar voor de hele omgeving.”

Gebouwd moet er worden en snel. Althans als het aan directeur Klaas van Harten ligt. Hij ziet het liefst dat alle scholen binnen het voortgezet onderwijs over vijf jaar in nieuwe moderne gebouwen zetelen.

Met modern doelt Van Harten niet alleen op de huidige eisen die worden gesteld aan de huisvesting, maar ook op de invulling en functionaliteit van de panden. In de toekomst is een schoolgebouw nuttig voor de hele wijk. Het gaat om bouwplannen, waarin theaters, fitnesscentra en andere faciliteiten voorkomen.

De jaarlijkse vergoeding dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) beschikbaar stelt voor onderwijshuisvesting gaat via de gemeente direct naar Building Breda. In tien jaar gaat het dus om een bedrag van 64 miljoen euro.

Ongeveer 50 miljoen daarvan is bestemd voor het op orde maken van de gebouwen. “Dat ze aan alle eisen voldoen. Dan gaat het bijvoorbeeld over brandveiligheid en voorzieningen voor gehandicapten. Daarnaast moet alle tijdelijke huisvesting weg”, vertelt Van Harten.

De vijftien miljoen die overblijft is bestemd voor de profilering van de scholen. Dit extra budget is voor speciale aandachtsgebieden van de scholen. Het is de bedoeling dat Building Breda daarbij gaat helpen.

“Wij zijn alleen verantwoordelijk voor de vmbo-t opleidingen, zoals havo, vwo, atheneum en gymnasium. Het ROC West-Brabant heeft de andere vmbo richtingen onder hun hoede en al die scholen moeten zich profileren op een bepaald gebied. Een school richt zich bijvoorbeeld op cultuur en weer een andere opleiding op media”, zegt de directeur.

Het eerste project dat van start gaat is op het OLV. Daar gaat in maart de schop in de grond voor de realisering van nieuwbouw. De opleiding profileert zich op cultureel gebied en wil een theater voor hun leerlingen. "Maar zo'n theater is ook geschikt voor de wijk- en buurtverenigingen. Die kunnen daar gebruik van maken", zegt Van Harten.

Volgens Building Breda was het voorheen voor al die onafhankelijke partijen moeilijk grote projecten te realiseren. De vereniging wil de bureaucratie platleggen. Ook wijzen ze op het voordeel dat er geen politieke afwegingen moeten worden gemaakt.

Van Harten: “Het is in deze vorm een nieuw model. In ons bestuur zitten van alle opleidingen een afvaardiging die hun specifieke wensen en plannen gezamenlijk bespreken. Er wordt per plan door het bestuur bekeken wie wat krijg.”

Omdat de voorzieningen op de scholen zich straks mede op de wijk richten, wil Building Breda andere partijen zo snel mogelijk bij de projecten betrekken. “We willen ook weten wat zij willen en wat zij denken waar behoefte aan is.” Toch ligt de bal volgens Van Harten niet bij de vereniging. “Het is een kans voor hen. Wij zetten er enorm veel druk op, want over vijf jaar willen we het liefst klaar zijn.”