Afbeelding

Jonge liberalen in actie voor missie in Afghanistan

Politiek

CENTRUM – Blijven en meer respect voor ‘onze jongens en meisjes’ in Afghanistan. Dat is het doel van een stickeractie van de JOVD, vrijdagmiddag in de Bredase binnenstad.

Vier leden van de Jongen Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), de jongerentak van de VVD, verzamelen zich tijdens de stromende regen op het Kasteelplein om van start te gaan. Het idee om toepasselijk voor de KMA te flyeren, wordt door het gebrek aan langslopen publiek al snel overboord gegooid. "Op de Grote Markt mag niet, dan maar de winkelstraat in."

Thierry Aartsen, negende op de lijst van de Bredase VVD, vindt dat er met te weinig respect wordt gesproken over de militairen die ‘hun eigen leven wagen voor Afghaans, maar ook onze veiligheid’. “Tijdens de debatten wordt aan dat feit voorbijgegaan”, stelt hij.

De stickeractie moet ertoe leiden dat de mensen op straat enigszins meer en wellicht anders nadenken over wat er gebeurt in Afghanistan. “En we moeten in Afghanistan blijven”, is eigenlijk de boodschap die meteen door moet komen. “Want de Nederlandse militairen maken Afghanistan veiliger”, betoogt landelijk voorzitter Martijn Jonk van de JOVD. Ook Jonk reisde af naar Breda om te ‘stickeren’.

Het land is volgens Jonk niet zomaar een middeleeuwse zandbak. “Het is een cruciaal slagveld tegen de militante, fundamentalistische Islam. Succes of falen is geopolitiek doorslaggevend”, betoogt hij. Maar ook hij geeft toe. "De missie is zeker niet zonder gevaar. Juist daarom moeten de militairen kunnen rekenen op degelijk en voldoende materieel."

Een middeleeuwse zandbak of niet, de doorsnee mens op straat die een sticker in ontvangst neemt, kijkt er even argeloos naar en loopt dan snel weer door. Een simpel ‘nee’ op de vraag ‘Mag ik je een sticker aanbieden’ is vaak het antwoord. Maar ook een handjevol oprecht geïnteresseerden blijft wel even staan en wil meer over de stickeractie weten. “Geef maar, die sticker”, zegt een echtpaar. “Onze zoon zit daar ook.”