De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef
De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Barons overklast Almonte

Basketbal

BREDA - De Barons Dames 1 brachten aanstaande kampioen Almonte de eerste nederlaag van dit seizoen toe. De heenwedstrijd ging weliswaar met 24 punten verschil verloren, maar dit was een heel andere situatie, zo bleek.

"Het nieuwe Barons-team is nu veel beter ingespeeld, het betreft een thuiswedstrijd, het team is iets anders samengesteld dan toen in Eindhoven en daardoor sterker en Almonte verkeert door een coachwisseling in een dip."

Bovendien speelde Barons één van de beste wedstrijden van dit seizoen. Aanvoerder Liesbeth van Vuuren nam haar team vooral in de eerste helft op sleeptouw waarin ze bijna de helft van de Bredase productie voor haar rekening nam. Ze finishte na een magistrale wedstrijd met 24 punten met een indrukwekkende statistiek: 4 raak uit 7 driepuntspogingen en 10 uit 10 vrije worpen!

Van Vuuren werd op alle fronten ondersteund door het team. Barons viel gedisciplineerd aan en verdedigde iedere Almonte-aanval weer anders. De ene keer stond er de press, dan weer een zone en ook de man-to-man werd schijnbaar plotseling tevoorschijn getoverd. Almonte wist er geen raad mee. Het probeerde geforceerd naar de ring te gaan en dat ging bepaald niet trefzeker. Barons plukte maar liefst 41 verdedigingsrebounds uit de lucht. Met 13 en 12 verdedigingsrebounds gingen Joyce van Rijckevorsel en Claudia Weterings voorop in deze strijd.

Na een aarzelend begin (2-4) kwam Glaslijn Barons vanaf de vierde minuut goed los. Binnen drie minuten werd het 12-6 en die voorsprong gaf de thuisclub niet meer prijs. In deel twee ging Barons door en met liefst drie driepunters van Liesbeth van Vuuren liep het verschil bij rust op naar 41-30. Halverwege de derde periode viel voor Almonte de genadeklap. Een gefrustreerde speelster schopte de bal tegen het 24-seconden apparaat en kreeg een technische fout. Daarover was de nieuwe Eindhovense coach zo kwaad dat hij met andere spullen achter zijn bank gooide waarop hij werd weggestuurd. Liesbeth van Vuuren voltrok aan de vrije worplijn het vonnis: van 46-34 ging het door vier feilloze vrije worpen naar 50-34.

Aan het begin van het laatste kwart stond het 61-42. Barons hield dit nog acht minuten vol (73-54). In de slotminuten was de concentratie aan Barons-zijde een stukje minder en mocht Almonte het verschil enigszins geflatteerd iets draaglijker maken. Want het werkelijke kwaliteitsverschil in deze wedstrijd was eigenlijk gewoon twintig punten. En daarmee heeft Barons haar mogelijkheden duidelijk voor het voetlicht gebracht.