Afbeelding

Opinie: VVD tegen nieuw asielzoekerscentrum in Breda

Opinie

“Willen wij in Breda een asielzoekerscentrum?” Het kan zijn dat deze vraag u niet bekend voorkomt. Toch is maanden geleden precies deze vraag aan Breda gesteld.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vroeg dit aan het huidige college. Tijdens een politiek café van de VVD eerder deze week kwam ter sprake hoe de partij hierover denkt. De VVD schenkt graag klare wijn.

Het verzoek om een AZC heeft in Breda nog geen politieke discussie opgeleverd. Zoals wel vaker in dit soort gevallen is beleefd geantwoord dat we ‘eerst gaan onderzoeken of het wel ergens kan’. Daarna zien we wel verder. Sommige partijen hopen wellicht dat het de ambtenaren lukt met een excuus te komen.

Voor de VVD hoeft het niet zo omzichtig. Het hele onderzoek is wat ons betreft niet nodig. Ook al zou er plek zijn, de VVD is tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Breda. Daar hebben wij goede redenen voor. Ambtenaren hoeven voor ons niet op zoek naar een excuus, wij zijn hier duidelijk over.

Veiligheid
Als eerste het aspect veiligheid. Wij hebben het ook niet verzonnen, maar ervaring leert dat een asielzoekerscentrum overlast en criminaliteit met zich meebrengt. Winkeldiefstal, rondhangen, auto-inbraken, opstootjes. Dat betreuren wij zeer, maar is wel een ervaringsfeit. Breda kent nu al een spanning op de politie-inzet. Daar komt nog bij dat de bezuinigingen van dit kabinet minder blauw op straat brengt (waar de VVD fel tegenstander van is).

Ook is het nog te vroeg om goed in te kunnen schatten wat de effecten van de sluiting van coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal zijn voor de drugsproblematiek en veiligheid in Breda. Al met al reden terughoudend te zijn als het gaat om nieuwe risicofactoren op het gebied van veiligheid.

Ten tweede zijn er in onze directe omgeving op dit moment al genoeg asielzoekerscentra. Oisterwijk en Gilze-Rijen zijn er al, Tilburg heeft besloten een groot nieuw centrum te bouwen. Aangezien we in dezelfde politieregio vallen doet dit een extra beroep op de toch al te beperkte capaciteit.

Hoge instroom
Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, het beleid van dit kabinet. De vraag of Breda een asielzoekerscentrum wil komt niet omdat er plotseling ergens ter wereld brandhaarden zijn die tot nieuwe stromen echte vluchtelingen leiden. Het falende beleid van het huidige kabinet leidt tot sterk hogere instroom, lagere uitzetpercentages en dus meer asielzoekers in Nederland.

Het begon met het generaal pardon en dat was een duidelijke boodschap aan de wereld: kom gerust hier, want zelfs als we zeggen dat je niet mag blijven, mag je uiteindelijk toch blijven. Inmiddels hebben we, in verhouding tot vergelijkbare landen, verhoudingsgewijs een twee keer zo hoge instroom en verstrekken we twee keer zoveel verblijfsvergunningen. Integratie verloopt moeizaam en de werkloosheid is onevenredig hoog, net als de druk op de sociale voorzieningen. Niemand is blij met de uitkomst, maar toch gaat men door met het falende beleid.

Als het aan de VVD had gelegen, was er nu geen noodzaak geweest voor een extra asielzoekerscentrum in Breda. Zolang het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie de huidige koers blijft varen, zien wij als VVD geen reden mee te werken aan een asielzoekerscentrum in Breda. Wij voelen er niets voor onze stad te laten dweilen zolang het kabinet iedereen in de weg staat die de kraan ook maar een beetje probeert dicht te draaien.

Dit artikel verwoordt de opinie van Klaas Dijkhoff. Dijkhoff is lijsttrekker van de VVD.