Kunstbende smeltkroes van creativiteit

Cultuur

CENTRUM – Een groep meiden staat voor de entree van de Mezz hun danspasjes te oefenen. Ze moeten nog even wachten voordat ze het podium van de Bredase poptempel mogen betreden. “Zenuwachtig, nee joh.”

Zondag is de een van de voorrondes van de Kunstbende in Noord-Brabant. Al het talent uit de omgeving komt een poging wagen. De dansgroep van Studio Actief uit Werkendam bereidt zich rustig voor en wacht op wat komen gaat. Nerveus zijn ze niet, althans dat zeggen ze. “Het is spannend, maar we hebben er zin in”, roepen ze in koor.

“Ik heb vorig jaar zelf meegedaan”, zegt Jennifer Willemstein danslerares van de groep, “Ik vond het wel een leuk idee voor hun om met de Kunstbende mee te doen.”

Eenmaal binnen broeit het van de muzikaliteit. Rockbands, rappers, dj's en soloartiesten passeren vandaag de revue. Een meisje zit op een bank in de gang met een gitaar in de hand. Ze zingt en speelt. Het publiek, dat pendelt tussen het café en de zaal, slaat er weinig acht op.

Marjolein Rietveld, directeur van de Kunstbende, is vandaag aanwezig in Breda. Ze probeert zoveel mogelijk de voorrondes te bezoeken. “Helaas gaat dat niet altijd. Ik probeer het zo goed mogelijk te coördineren. Er zijn nogal wat ronden. In Brabant alleen al drie.”

Een voorronde is in Den Bosch, een in Eindhoven en in Breda dus. De grote regio finale speelt zich in de 013 in Tilburg af. “De meeste deelnemers komen ook uit Brabant, ongeveer 500. De laatste jaren zijn de winnaars van de landelijke finale vaak afkomstig uit het zuiden. Volgens mij zit er veel talent”, aldus Rietveld.

De Kunstbende bestaat dit jaar alweer 20 jaar. Rietveld zelf is al sinds 2001 werkzaam voor de organisatie. Eerst als stagiaire en nu dus als de grote baas. “Ik heb het een ander zien veranderen. Tien jaar geleden zag je meer rockbands en toch ook klassieke dans, zoals ballet. Nu zie je veel meer dj’s en dansgroepen.”

In het cafe staat op het podium een grote dj-set. Vlak daarnaast staart de driekoppige jury met een serieuze blik naar de dj achter zijn draaitafels. De man op het podium beweegt rustig op het ritme van de beat.

“Het is een nieuwe categorie dit jaar. Het is erg populair. Een andere nieuwe categorie is fashion. De deelnemers moeten een eigen show in elkaar zetten. Ze maken zelf dan ook de ontwerpen, soms wel tien tot vijftien stuks.”

Buiten staan enkele jongeren nonchalant tegen een muur geleund. Een van hen zet het ritme op en begint te beatboxen, snel volgt een ander en begint te rappen. Binnen heeft de volgende artiest het podium alweer beklommen. “Ik heb al een aantal interessante dingen gezien. Een hele goeie zanger. Echt een hele mooie stem”, aldus de directeur.

“Maar”, zegt Rietveld, “ Het gaat niet alleen om het ontdekken van talent. De kracht van de Kunstbende is dat jongeren laten zien wat zelf van kunst vinden.”

Bekijk hier de foto's van de voorronde in de Mezz.