Burgemeester mag camera's plaatsen

Politiek

CENTRUM - Als het aan de gemeenteraad ligt, krijgt de burgemeester de bevoegdheid om camera's te laten plaatsen. Van der Velden kan zich goed vinden in het voorstel. "De realiteit maakt het soms tot een noodzaak."

Donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering werd het voorstel aangenomen om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. Niet iedereen kon zich hier in vinden. Het schenden van de privacy of het niet bewezen effect waren de belangrijkste redenen hiervoor.

D66 en SP, maar vooral GroenLinks fractievoorzitter Selcuk Akinci zijn van mening dat de beslissingsbevoegdheid bij de raad moet blijven. “Het plaatsen van camera’s biedt sowieso geen garantie op meer veiligheid. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken”, aldus Akinci.

Mieke Vossenaar, Breda '97 fractievoorzitter, wordt een beetje moe van de discussie over het inleveren van het laatste beetje vrijheid. "Iedereen twittert, zit op Hyves en belt met een mobiele telefoon. We moeten ophouden alsof we niet worden begluurd.

De burgemeester zei zich te kunnen vinden in het verhaal van Vossenaar. "Toch wil ik wel kanttekeningen plaatsen en heb ik ook begrip voor het standpunt van GroenLinks. Alleen de realiteit is vaak anders."