Inzet extra toezichthouders roept vragen op

Politiek

BREDA – De inzet van 12 extra toezichthouders roept bij de SP vragen op. De partij twijfelt over de keuze van de gemeente hiervoor personeel in te huren van een commercieel beveiligingsbedrijf.

Zo wil fractievoorzitter Joyce van der Sanden weten wie de toezichthouders begeleiden en of voor het geld dat deze ‘private’ beveiligers kosten, misschien beter het aantal stadswachten kan worden uitgebreid.

De extra toezichthouders zijn inmiddels in de stad aanwezig en letten op zaken zoals graffiti, zwerfvuil, hondenpoep en dergelijke zaken. Ze vallen volgens de gemeente onder de verantwoordelijkheid van Stadstoezicht,die de ze ook begeleidt.

Een woordvoerder van de gemeente wijst op de tijdelijkheid van het project en dat het daardoor geen zin heeft ambtenaren aan te nemen. Daarom schakelt het stadsbestuur een commercieel bedrijf in.

“Dit project ligt in het verlengde van de politie najaarsacties. Wanneer de dagen korter worden willen we meer toezicht. Ons meer laten zien. Vanaf maart stoppen we met de extra toezichthouders en gaan we het project evalueren”, aldus de woordvoerder.

De SP vindt het ook vreemd dat terwijl op het politieapparaat bezuinigt wordt, waardoor de taken van agenten onder druk komen te staan, geïnvesteerd wordt in private beveiligers. Van der Sanden stelt dat het geld dat wordt uitgegeven beter naar de politie kan.

De gemeente weerlegt dit, omdat het werk van de toezichthouders volgens haar niet tot het takenpakket van de politie behoort. “Je kunt zien als de inzet van verkeersregelaars. Dat wordt niet meer geregeld door de politie, maar is tegenwoordig de verantwoordelijkheid van de gemeente.”