VVD: ‘Noodopvang asielzoekers ook in Breda verder?'

Politiek

BREDA – De VVD wil weten of Breda zich onder de negentien gemeenten schaart die zich verzetten tegen het nationale beleid om de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers stop te zetten.

Fractievoorzitter Hanneke van Maanen vraagt het college van burgemeester en wethouders wat het standpunt is van het Bredase stadsbestuur. De liberalen willen helder krijgen of Breda überhaupt financiële steun aan dergelijke opvang verleent en of hiermee wordt doorgegaan.

Uit onderzoek van de gemeente Leeuwarden bleek vorige week dat onder de 27 grootste gemeenten een flink aantal steden doorgaat met de noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is tegen de wens van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie.

Eerder had Albayrak geëist dat de gemeenten de noodopvang per 1 januari definitief zouden stopzetten. Dat was voor haar een harde voorwaarde om te komen tot een pardonregeling voor een 'oude' groep asielzoekers.

Veel gemeenten steunden de noodopvang in de afgelopen jaren om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers op straat rondzwerven. Nu dat de datum van sluiting nadert komen sommige steden terug op de eerder gemaakte afspraak.

De VVD is van mening dat de gemeenten zich aan de regels moeten houden, omdat de partij bang is dat de wet anders geen effect zal hebben.

Het standpunt van de VVD-fractie is dat mensen die illegaal in Nederland verblijven, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers, moeten worden uitgezet.