Buurtcoach maakt Haagse Beemden veiliger

Nieuws

HAAGSE BEEMDEN – De wijk Haagse Beemden heeft sinds september dit jaar vier buurtcoaches om de buurt veiliger te maken. Ze pakken de overlast van jongeren aan, maar bieden ook oudere mensen begeleiding.

“Het is vooral het gevoel van onveiligheid dat we proberen te verbeteren”, vertelt Imro Burke, begeleider van de coaches. “Mensen hier zijn bang voor de hangjongeren en onze taak is om die gedachte dat het hier gevaarlijk is, weg te nemen.”

Appie Hajhouj is een van de vier buurtcoaches. “We lopen elke dag een rondje door de wijk om te kijken of er iets aan de hand is”, zegt hij. “Zo waren er een aantal weken geleden op een parkeerplaats bij zeven auto’s alle banden lek gestoken. Wij proberen nu te ontdekken wie daar achter zit.”

Zelf is Appie altijd al betrokken geweest bij jongeren, en hij groeide ook in de Haagse Beemden op. “Ik werkte vroeger met zwerfjongeren. Ik ga graag met de jeugd om en wil ze ook graag helpen om verder te komen.”

Het zijn niet alleen de jongeren die voor problemen zorgen. Burke vertelt dat het vaak ook mensen in koopwoningen zijn die stennis schoppen. “Het gaat echt over kleine dingen, over de parkeerplaatsen voor hun huis. Dan heeft de buurman zijn auto op de parkeerplaats gezet waar zij normaal hun auto neerzetten. Vervolgens krijgen ze ruzie. Wij proberen te bemiddelen in zulke conflicten.”

Ook Wendy Ozturk is buurtcoach. Zij woont zelf al 28 jaar in de Haagse Beemden en wil graag wat goeds doen voor de jeugd.“We hebben vaak klachten over kinderen die bij een vrouw hier tegen een muurtje plassen. Toen heb ik gezegd, nou komen jullie maar bij ons op kantoor naar de wc, dan zijn ze van de straat af.”

Om coach te worden, hebben alle medewerkers de cursus ‘Buurtcoach op maat’ gevolgd. “We leerden daar conflicthantering, buurtbemiddeling en vooral ook naar jezelf kijken, wat kun je zelf doen”, vertelt Burke.

In de toekomst willen de coaches een buurthuis waar jongeren terecht kunnen. Ze worden daar begeleid door mensen uit de buurt en niet door professionals. In dat huis kan de jeugd huiswerkbegeleiding krijgen en aan een baan geholpen worden. Mogelijk krijgen ze daar een echte baan uit.