De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria.
De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. Guido van der Kroef

Vrouwen Barons met punten terug door de sneeuw

Basketbal

VLISSINGEN - Barons was erop gebrand het jaar goed af te sluiten, de zegereeks voort te zetten en het foutje van de toernooinederlaag in september tegen Vlissingen recht te zetten. Dat lukt: de Bredase vrouwen wonnen met 62-51.

Na de discussie over wel of niet afreizen door het besneeuwde West-Brabant en Zeeland arriveerden de vrouwen in Vlissingen. "Het mooie van dit Barons-team is dat er vele kwaliteiten in schuilen. Telkens staat er iemand anders op die aanvallend gezien het voortouw neemt", wist coach Martin Gommers.

In negen wedstrijden had Barons al zes verschillende topscoorsters. Deze keer nam Asha Gommers het team op sleeptouw. Ze scoorde 23 punten waarbij ze van alle posities op het veld meer dan de helft raak schoot. Bovendien leed ze geen balverlies en pakte vijf balwinsten. De absolute uitblinker.

Tegen Vlissingen waren de bezoeksters aanvallend echt wel een klasse beter. Dat Barons dat niet sterker in cijfers kon uitdrukken, lag aan de Bredase verdediging. Kleine onoplettendheden bij inworpen, bij insnijdende centers of bij fast breaks leidden ertoe dat Vlissingen op het scorebord steeds dicht in de buurt van Barons bleef. In het scoreverloop werd dat goed zichtbaar. In de eerste periode pakte Barons een 8-15 voorsprong maar na de eerste tien minuten was Vlissingen terug: 14-16. Vervolgens liep de Bredase ploeg weer uit naar 21-31 maar bij rust was het 26-31 en was de wedstrijd nog niet gespeeld. In deel drie ging het weer zo: van 32-42 naar 42-46 bij het begin van de laatste periode. Toen drukte Barons pas echt door. Weer liep het team uit naar 48-55 en deze keer kreeg Vlissingen geen kans zich te herstellen.

Opvallende elementen uit de cijfers waren ook de twaalf (!) verdedigende rebounds van Liedewei Ratgers en de twaalf punten van Claudia Weterings in de derde en vierde periode waarvoor ze in beide delen maar drie minuten nodig had. Ook dat waren belangrijke factoren waarmee Barons de overwinning kon veilig stellen.

Met zes overwinningen en drie nederlagen kijkt coach Martin Gommers tevreden terug op de eerste helft van het seizoen. “Vergeet niet dat dit een compleet nieuw Barons-team is ten opzichte van andere jaargangen. Drie subgroepjes moesten tot een nieuwe eenheid groeien en dat gaat altijd met vallen en opstaan.” Bovendien had Barons van de drie nederlagen er twee kunnen winnen, meent hij.

En vooruitblikkend: “Twee tegenstanders hebben we nog niet gehad waaronder JRC dat tot de titelfavorieten hoort. Januari wordt een heel lastige maand voor ons met thuiswedstrijden tegen de titelkandidaten Almonte en JRC en een uitwedstrijd naar de nummer drie Kimbria in Maastricht. Maar we gaan ons weer optimaal voorbereiden en wie weet hoe ver we dan kunnen komen.”

BC Vlissingen ds1-Glaslijn Barons ds1 51-62 (14-16, 26-31, 42-46)

Scores: Asha Gommers 23, Claudia Weterings 14. Liedewei Ratgers 6, Joyce van Rijckevorsel 6, Leontien Evers 5, Merel Hoogland 4, Annick Biemand 2, Liesbeth van Vuuren 2.