Vrijspraak voor rookcafé Victoria

Nieuws

BREDA - Het Bredase café Victoria is vrijgesproken van het overtreden van het rookverbod. De rechter deed vanmiddag uitspraak. Eigenaar Tonny van Haperen: "Dit is schitterend, het hoger beroep zien we dan wel weer. Dit betekent dat alle horeca-ondernemers zonder personeel de asbakken weer op de bar mogen zetten."

>>Eis tegen Victoria maand sluiting en 1200 euro boete
>>Raadsman: Rookverbod in strijd met Tabakswet

Het OM Breda gaat in hoger beroep tegen de uitspraak 'rookverbod' van vrijdag van de Bredase rechtbank. De rechtbank sprak de uitbaters van een Bredaas café vrij van overtreding van het rookverbod. Het OM wil met het hoger beroep een principiële uitspraak van een hogere rechter.

De rechtbank vindt dat de huidige regelgeving van het rookverbod horeca-ondernemers met en zonder personeel ongelijk behandelt. Kleine ondernemers worden volgens de rechter extra hard getroffen door het rookverbod. Zij zijn vaak niet in staat om aparte rookruimtes in te richten. Dat leidt tot forse omzetverliezen.

Advocaten Tempelman en Bloch wisten dat ze een sterke verdediging voerden: "We stonden veel sterker in onze schoenen dan in de rechtszaak in Groningen." De raadsmannen verdedigden ook cafe de Kachel in Groningen. Dat cafe kreeg wel een boete opgelegd.

Tegen de eigenaren was een boete van 1200 euro geëist en een maand voorwaardelijke sluiting.

De uitspraak wil echter niet zeggen dat minister Ab Klink terug wordt gestuurd naar de ontwerptafel. Nico Kwakman, universitair docent strafrecht van de Rijksuniversiteit Groningen: "De uitspraak van de rechter geeft niet aan dat de wetgeving dan zonder meer onverbindend is. Het is heel goed mogelijk dat in hoger beroep de zaak weer wordt teruggedraaid. Kleine horeca-ondernemers kunnen best massaal de asbakken weer op tafel zetten, ze kunnen nog steeds beboet worden."

Jouw reactie: klik hier