Crisis Breda: geen bezuinigingen

Nieuws

BREDA – De financiële crisis gaat niet aan Breda voorbij, maar toch staat de stad er goed voor. Ondanks een aantal toekomstige onzekerheden lijkt het college van burgemeester en wethouders vol vertrouwen en heeft het een duidelijke boodschap: “Geen paniekvoetbal, dus geen bezuinigingen.”

Wethouder van Financiën Henk Snier spreekt woensdagmiddag vol vertrouwen over Breda te midden van de crisis. Hij vindt dat de stad er financieel goed voorstaat en dat het gemeentebestuur alles in het werk stelt de mogelijke gevolgen aan te pakken.

Op tal van gebieden heeft het college een visie uiteen gezet hoe de crisis te bestrijden. “Breda is geen eiland. Daar moeten we voor oppassen. Ook wij merken dat de crisis zijn sporen nalaat. Er zijn onzekerheden. Dat wil ik niet ontkennen. Maar we hebben een goed gevoel, omdat we er alles aan doen”, aldus Snier.

Het college houdt vast aan de Structuurvisie 2020, het toekomstbeleid van Breda. Geplande investeringen gaan gewoon door. Volgens de wethouder kan dat door ze te stimuleren. “We zijn daarmee al begonnen. We brengen de belanghebbende partijen bij elkaar, waaronder projectontwikkelaars, woningcorporaties en banken om samen tot oplossingen te komen.”

De gemeente zegt dat het niet precies weet wat het uiteindelijke effect van de crisis zal zijn. Snier geeft aan dat Breda in haar strijd ook afhankelijk is van anderen. “Als onze partners niet willen of kunnen, daar doe je niets aan. Je kunt ze niet dwingen.”

Het college heeft ook andere maatregelen getroffen om de crisis te lijf te gaan. Zo zijn grote projecten in Breda, zoals de herinrichting van het Dr Struyckenplein, het Stationskwartier en een biomassacentrale bij het Rijk aangemeld. Deze projecten komen in aanmerking voor extra financiële steun uit Den Haag.

De gemeente Breda kan daarnaast aanspraak maken op een investeringsfonds van de provincie Noord-Brabant. Door middel van dit fonds kunnen geplande nieuwbouwprojecten die door de crisis dreigen niet door te gaan, toch starten.

“De crisis zit bij veel mensen in het hoofd, de buik of in het hart. Sommigen ondervinden het aan den lijve. Zij zijn hun baan kwijt. Of kunnen hun huis niet meer verkopen, terwijl de lasten te hoog zijn. Maar Breda heeft midden in deze financiële crisis het Logistiek Topinstituut binnengehaald. Dat zegt ook wat. We willen eigenlijk maar een boodschap uitstralen: ‘Laat je niet gek maken’”.