Upload Cinema: internetfilms op het grote doek

Nieuws

BREDA – Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar door het lezen van een woord ontspringen weer duizend beelden. Upload Cinema combineert die twee en houdt in samenwerking met het Graphic Design Museum in Breda dit weekend Upload Cinema met als thema: typo-film.

Upload Cinema, ontstaan in Amsterdam, wil het beste en meest creatieve werk dat op dit gebied is gedaan, laten zien. Met maar één regel: de films moeten via internet toegankelijk zijn. Die worden dan op groot scherm getoond. De 45 geselecteerde filmpjes bestonden dan ook uit commercials, titelrollen van films en andere korte internetfilmpjes.

Met anderhalf uur is de voorstelling wat lang, maar zeker niet minder interessant. Naast veel onbekende filmpjes zijn er de klassieke filmpjes, zoals een scene met Samuel L. Jackson uit Pulp Fiction. Ook de titelrol van de film ‘Catch Me If You Can’ met Leonardo DiCaprio wordt getoond. Allemaal voorbeelden van beeld verworven met typografische vormgeving.

“Het concept van de internetfilm op het grote doek bestaat al langer”, zegt Upload Cinema-oprichtster Barbara de Wijn. “In Amsterdam wordt er iedere eerste maandag van de maand in theater de Uitkijk zo’n avond georganiseerd met iedere keer een ander thema. Iedereen kan een filmpje inzenden. ”

“Met het oog op het filmfestival en de grafische aspecten aan het thema typografie is het een leuk idee om dit project naar Breda te halen”, meent Mieke Gerritzen, directeur van het Grafisch Museum aan de Boschstraat. En daar heeft ze gelijk in. Breda als grafische stad, met deze week het film festival, daar past het Upload Cinema uitstekend bij.

Meer informatie over Upload Cinema : Upload Cinema