Leefbaarheid Bredase wijken stijgt, behalve in noord

Nieuws

BREDA – Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat de leefbaarheid in de Bredase wijken de afgelopen tien jaar is gestegen. Alleen Breda-Noord scoort volgens het deze maand gepubliceerde landelijke onderzoek slechter dan in 1998.

De grootste positieve ontwikkeling maakte het centrum van de stad door. Vooral wat betreft bevolkingssamenstelling en voorzieningniveau. Deze ontwikkeling trekt ook door naar de omliggende buurten, zoals Fellenoord. Deze buurt had in 1998 nog een ‘negatieve’ leefbaarheid en scoort nu met ‘matig’ twee klassen hoger. Ook andere wijken zijn vooruit gegaan. In Kesteren verdween het kleine stukje met ‘negatief’.

Toch is Breda’s vooruitgang bescheiden: het aantal inwoners in een omgeving met een kwalificatie ‘matig’ of minder nam af, maar scoort lager ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Breda blijft ruim onder het gemiddelde van de 25 grote steden die zijn onderzocht.

Oorzaak van de tegenvallende score is de afgenomen leefbaarheid in Breda-Noord. Het gebied rond de Wensel Cobergherstraat dat ‘negatief’ scoort, lijkt kleiner te zijn geworden. Volgens de onderzoekers komt dat doordat bijvoorbeeld het park niet langer als ‘negatief’ staat vermeld, maar de leefbaarheid van de flats zelf nagenoeg onveranderd is.

Andere buurten zoals de Wisselaar, Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Biesdonk en Doornbos-Linie zijn afgezakt tot ‘matig’. Vooral in Biesdonk is sprake van een ‘grote negatieve ontwikkeling’ in de rijtjeshuizen tussen de Charleroistraat en de Tongerenstraat.

Mollenberg en Baliendijk in Doornbos-Linie komen in 2008 op ‘matig positief’. Dat was tien jaar geleden nog ‘zeer positief’, een afname van twee klassen. Het onderzoek noemt als oorzaak veiligheid, bevolkingssamenstelling en sociale samenhang.

De analyse is gemaakt met behulp van de ‘Leefbaarometer’ van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), die is ontwikkeld door twee onafhankelijke onderzoeksbureaus.

Huizenprijzen en representatief opinieonderzoek onder buurtbewoners zijn hierbij gekoppeld aan statistiek over de aanwezigheid van voorzieningen als winkels en scholen, openbaar groen en misdaadcijfers.