De Grote Optocht van Kielegat. T'oren, Zien en Zwijgen. foto Perry Roovers
De Grote Optocht van Kielegat. T'oren, Zien en Zwijgen. foto Perry Roovers

Jaaroverzicht 2009: Februari

Nieuws

BREDA – Carnaval is eigenlijk de dominante factor in februari 2009. Al de gehele maand leven Bredanaars naar het feest toe, zowel financieel als mentaal. Het faillissement van Renault-dealer Cuboom en het feit dat de Bijenkorf een serieuze winkel in Breda wil, wordt ondergesneeuwd.

De kroegen in Breda roeren zich in februari. Het rookverbod barst al bijna uit zijn voegen door onduidelijkheid vanuit de overheid. Op regionaal niveau houdt het vensteruur de horecabazen bezig. Uiteindelijk besluit politiek Breda te kiezen voor vier uur.

Begin februari valt het doek voor Renault-dealer Cuboom aan de Tramsingel. Ook voor de vestigingen in Tilburg, Roosendaal, Etten-Leur, Steenbergen, Oisterwijk, Goirle en Middelbeers wordt faillissement aangevraagd. In totaal verliezen 200 werknemers hun baan. Cuboom wordt nu een Allround Mobility Center

De Inspectie voor de Gezondheidszorg sluit de privékliniek Silhouet in Breda en Weert. Instrumenten worden er niet goed gesteriliseerd en gescheiden, blijkt uit onderzoek van de IGZ. Ook bleek dat van meerdere steriele medische hulpmiddelen, zoals tubes en infuusnaalden, de sterilisatiedatum reeds (ver) verlopen. Aanleiding voor de onderzoeken waren meldingen van slecht uitgevoerde borstoperaties.

De Bijenkorf maakt begin februari bekend uit te willen breiden in Breda. Eind van dit jaar zou er meer duidelijk moeten komen. Daar is het echter nog niet van gekomen. Een Bredanaar weet wel een leuk plan met oude gebouw van de postbank.

Het Glazen Huis staat dit jaar in Groningen. Twee maanden na het enorme evenement in Breda 2008 wordt bekend de actie van 3FM Breda vier miljoen euro op heeft geleverd. Meer dan 200-duizend extra bezoekers kwamen af op het Glazen Huis. De kosten voor de gemeente waren volgens interim-wethouder Els Aarts ‘niet zo hoog’: slechts 175-duizend euro.

Februari is uiteraard de maand van het carnaval. Ondanks de crisis wordt het feest waar heel Brabant maanden naar uit kijkt, uitbundig gevierd met optochten, bier, dansen en hossen.