Jaaroverzicht 2009: Maart

Nieuws

BREDA – Kent u hem nog, Niels O? Waarschijnlijk gaat er wel een lichtje branden, maar echt bekend is de jongen niet meer. Bekender is misschien het Bredase café Victoria, het eerste rookcafé dat werd vrijgesproken na de invoering van het rookverbod.

Het kleine café Victoria in de Oranjeboomstraat in Breda wordt nationaal nieuws als het als tweede kroeg voor de rechter moet verschijnen wegens veelvuldige overtreding van het rookverbod. Ondanks de boetes en waarschuwingen gaat eigenaar Tonny van Haperen gewoon door met roken in zijn kroeg. In de rechtszaak in de maand erna wordt het café vrijgesproken en ook bij het hoger beroep vangt minister Klink bot. Hij wordt door de rechters teruggestuurd naar de tekentafel.

Maart was ook de maand van Rijsbergenaar Niels O. De 18-jarige jongen kondigde op internet aan een bloedbad op zijn school aan te richten. Er ontstond paniek omdat op 14 april 2007 Seung-Hui Cho, een Koreaan van Amerikaanse komaf, op dezelfde manier had aangekondigd dat hij een bloedbad zou aanrichten op zijn school Virginia Tech. Het verschil is dat hij het ook echt deed en 32 mensen doodschoot. Niels O. zei dat het om een grap ging. Hij wacht nog steeds op de dag dat hij moet voorkomen. De kosten worden op hem verhaald.

De geruchten zwellen aan dat Breda het Topinstituut voor Logistiek mag huisvesten. De stad is nog in de race met Amsterdam en Rotterdam. De gemeente heeft er al een goed gevoel over. Op internet is de race al gelopen, Breda is de winnaar. Uiteindelijk is dat ook zo. Tijdens een bijeenkomst in Den Haag, waarbij het Bredase college en de ministers Camiel Eurlings en Maria van der Hoeven aanwezig zijn, wordt bekendgemaakt dat Breda Amsterdam en Rotterdam achter zich laat.

Maart 2009 staat ook in het teken van de eerste editie van het Bredase Internationale Film Festival. Het festival heeft de première om de film The Reader met onder andere Kate Winslett voor het eerst op het witte doek te tonen. Prinses Laurentien en prins Constantijn zijn de belangrijkste gasten die avond van de première. Ook in de rest van de staat het onderwerp
‘film’
centraal.

Eigenaresse Marij Leijendeckers van kledingwinkel Blue Velvet sluit na 30 jaar haar winkel in de Sint Janstraat in Breda. Marij Leijendeckers vindt het mooi geweest. Wel zet ze haar kledingverkoop door op internet.

Het Begijnhof aan de Catharinastraat is na een grondige renovatie officieel opgeleverd. Het laatste jaar was het Begijnhof onderwerp van een reeks restauraties. De werkzaamheden hebben ruim een miljoen euro gekost. Zo zijn er nieuwe lampen geplaatst in de perkjes zodat de vrouwelijke bewoonsters van het hof hun weg beter kunnen vinden. De waterpompen hebben nieuwe leidingen gekregen, de oude waren verroest en maakten de pomp kapot. Ook zijn alle dakpannen en is er verrot houtwerk vervangen. Scheuren in muren werden gerepareerd. Ondanks alle restauraties houdt de stichting rekening met extra werkzaamheden. Die zouden op langere termijn moeten plaatsvinden. Beheerder van stichting het Begijnhof Martin Rasenberg: "We gaan opschrijven wat er zoal in de toekomst moet gebeuren om het hof goed te houden."