foto Albert Skibinski
foto Albert Skibinski

Jaaroverzicht 2009: April

Nieuws

BREDA – De Rookwet van minister Klink komt deze maand weer eens in opspraak. De kredietcrisis is ook in Breda steeds prominenter aanwezig en voor de zoveelste keer legt een fel uitslaande brand een café volledig in de as. Positieve berichten zijn er ook in april, want Breda wint de strijd van de twee grootste steden, Amsterdam en Rotterdam, om het Logistiek Topinstituut.

De maand begint heel goed voor rookcafe Victoria . De rechter stelt de uitbater in het gelijk en besluit dat in de kroeg zonder personeel gewoon gerookt mag worden. Een ander cafe treft het eind van de maand niet. Horecagelegenheid 't Hart van Breda fikt door het in brand vliegen van een frietpan volledig uit.

De gemeente Breda wint de strijd van Amsterdam en Rotterdam om het Logistiek Topinstuut , wat de Bredase economie ten goede komt volgens de experts. Maar dat is toekomst muziek. Inmiddels grijpt de crisis om zich heen, toch houdt het stadsbestuur vertrouwen en zegt dat bezuinigingen niet direct nodig zijn. Dat vertrouwen geldt niet voor iedereen. Een van Bredaas bekendste autohandelaren, Opeldealer Vriens , voelt de kredietcrisis aan den lijve en gaat failliet.

Toch zijn niet alle economische activiteiten onderhevig aan de crisis. De meubelboulevard laat weten flink uit te breiden. Er komen vijf nieuwe winkels met een oppervlakte van 7500 vierkante meter bij. Ook Bijenkorf maakt bekend aan uitbreiding te denken. Het warenhuis ziet de Molsparking aan Achter de Lange Stallen als geschikte locatie. Een onderzoek naar de haalbaarheid wordt gestart.

De krakers zijn erg actief dit jaar. In maart herkraakte de krakersbeweging Breda het pand aan de St. Ignatiusstraat voor de tweede keer. Het verblijf van de groep was maar van korte duur. Na een maand greep de politie in en arresteerde alle aanwezigen.

Bakker Nagelkerke gaat in het geweer tegen het winkeltijdenbeleid van de gemeente. Nadat de Prinsenbeekenaar na een gedoog periode geen brood meer mag verkopen op zondag, vraagt hij het stadsbestuur een uitzondering te maken voor de warme bakkers in Breda.

Op de laatste dag van april wordt traditiegetrouw Koninginnedag gevierd. Alleen worden dit jaar de festiviteiten verstoord door een aanslag op de Koninklijke familie in Apeldoorn. In eerste instantie gaan de feestelijkheden in Breda gewoon door. Later spreekt Burgemeester Peter Van der Velden de burgers op de Grote Markt toe. Een aantal feesten worden uiteindelijk niet voortgezet of gaan op een ingetogen manier verder.