Breda Barst gemoedelijk begonnen

Cultuur

BREDA – Na alle voorpret en voorbereidingen was het dan eindelijk zo ver. Breda's gratis festival Breda Barst ging zaterdag 19 september eindelijk van start. Om 16.00 precies ging het los. Het gitaargeluid kwam uit de Amsteltent, waar zich al een kleine menigte had gevormd. Johnny Stardust trad hier op.

>> Meer over Breda Barst
>> Versterking voor Dunugoz vs The Roofas

Een act bestaande uit drie jonge gasten uit Oosterhout. Fanatiek werkte deze britpopband zijn repertoire af, met als een van de hoogtepunten een cover van Bulletproof van La Roux. Ouders met kinderen liepen daar rond, de bekende Bredase oude zwerver met rode spijkerbroek en fles wijn in de hand, en natuurlijk veel britpop-liefhebbers waren van de partij. Het zeer diverse publiek is dan ook een van die typische Breda Barst-elementen. Werkelijk van alles liep er door het Valkenbergpark.

Maartje Bogaerts (18) uit St. Oedenrode kwam min of meer speciaal voor deze band naar Breda Barst. “Een vriendin van mij is de vriendin van één van de bandleden, en ik zelf ken iemand van The 101s erg goed. Zij treden zo direct op in De Spaanse Kraag. Die zijn echt gaaf.” Waar haar voorkeur normaal naar uit gaat? “Muse vind ik heel erg tof. En Eagles of Death Metal. Die zijn geniaal!”

De benauwde zaterdagmiddag kende op dat moment al meer hoogtepunten. Even verder op het Kasteelplein was Breda Beats inmiddels ook in volle gang. The Filthy Eights hadden daar net een set van iets meer dan een half uur weggegeven. Een van de mannen achter de act, Auke de Vries was erg te spreken over het afgelopen half uur. “Voor dit tijdstip van de dag ging het best lekker”. Hij doelde op de nog wat magere opkomst. “Het liefst draai ik op de avond. Als het zo net een beetje begint te schemeren, dan komt de muziek het best tot zijn recht. Maar we mogen niet klagen. Binnenkort staan we ook op Sex Na Schooltijd in de Boulevard. Ik verwacht dat het dan wel iets drukker wordt”, vertelde hij enthousiast.

Natuurlijk ontbrak de kleine markt met kraampjes en stands dit jaar ook niet. Twee vriendelijk ogende meisjes deelden appels uit aan voorbijgangers. Verderop werd deze verantwoorde versnapering al gauw tenietgedaan door de kleurrijke lolly's die gratis werden overhandigd.

De eerste uren van Breda Barst kenmerkten zich in ieder geval door zonnig weer, een gemoedelijke sfeer en véél muziek. Festivalliefhebbers zouden hier dit weekend nog eens een goede tijd kunnen gaan beleven.