Afbeelding

Spoorzone Breda verandert in rap tempo

Economie

SPOORBUURT – In rap tempo verandert de spoorzone aan de kant van de voormalige Oranjeboom Brouwerij. De nieuwe woningen op de eerst nog kale vlakte geven een aantrekkelijke blik in de toekomst. De economische crisis lijkt aan dit bouwproject voorbij te gaan. “De locatie is daarin een heel belangrijke factor.”

De eerste woningen van het Drie Hoefijzersproject - aan de oostzijde van het plan - worden in maart opgeleverd. Op die plek komen uiteindelijk 131 woningen en twee stadswoningen.

“Er zit schot in de zaak aan de oostkant. In totaal zijn we ongeveer nog zes maanden aan het bouwen. Maar dat wil niet zeggen dat we niets van de crisis merken”, aldus Aldo de Vries van AM Wonen.

De projectontwikkelaar heeft wel degelijk last van de economisch barre tijd. Zo viel de verkoop van een onderdeel van het project langs de Ceresstraat erg tegen, zodat dat deel van het plan moest worden herzien. Het ging om de bouw van 30 Heerenhuizen, waar te weinig vraag naar was.

Toch valt het in vergelijking met andere bouwontwikkelingen erg mee. Aan de andere kant - op de hoek Oranjesingel - Terheijdenstraat – Ceresstraat - staat een ander gebouw goed in de steigers. Er wordt op die plek hard gewerkt aan 13 stadswoningen en 59 appartementen.

“Daar zijn de parkeerbakken al gerealiseerd en zijn we nu al op de tweede verdieping bezig. We verwachten de oplevering van de eerste woningen begin 2011”, zegt De Vries.

De bouw van 130 appartementen achter het oude Brouwhuis is nog niet van start gegaan. Wel begint de verkoop van de woningen naar verwachting in de loop van dit jaar. Maar dat is wel afhankelijk van de ontwikkelingen rond het Brouwhuis.

Nu de Heilig Hartkerk niet meer in aanmerking komt voor de erfgoedhal is AM Wonen erg geïnteresseerd in die bestemming.

“Het is voor ons belangrijk te proberen de erfgoedhal naar dit pand te halen. Het past precies in de visie die we voor het Brouwhuis hebben en zou goed zijn voor de stad. Met de gemeente wordt onderzocht of hier nog mogelijkheden voor zijn.”

Het gebouw moet volgens AM Wonen verschillende functies gaan herbergen. Naast woningen en detailhandel moet er ook op cultureel vlak iets gebeuren.

De Vries: “Dan kun je denken aan tentoonstellingen, maar ook horeca. We hebben vertrouwen dat het gaat lukken dit te realiseren. Het is tenslotte een erg gewilde locatie en dat is een heel belangrijke factor.”