Opvolger suikerfabriek werkt aan opmars

Economie

CENTRUM – Met het verdwijnen van de suikerfabriek ging een klein stukje Bredase geschiedenis verloren. Nu lijkt de CSM zijn opvolger te hebben gevonden, maar dan in de moderne vorm. Het Bredase Hyet Sweet bestormt de Europese markt met een nieuwe zoetstof.

Sucralose is het tovermiddel in het land van de zoetstof. Het is volgens de twee eigenaren van Hyet, Leo Hokke en Ad Timmermans, de vervanger van suiker voor de komende 100 jaar.

Hyet Sweet verkoopt het product pas sinds de lente van vorig jaar op de Europese markt en nu al lopen de zaken goed, volgens de heren. In driekwart jaar verkochten ze een kleine 20.000 kilo van de vervangende zoetstof.

Hokke en Timmermans zijn hierover zeer tevreden, omdat Hyet het eerste bedrijf is dat naast Tate en Lyle in Europa mag leveren. Het Amerikaanse bedrijf had jarenlang een patent op het product en beschikten daardoor over een monopolie in Europa, deze positie probeert de Bredase onderneming te doorbreken.

‘Waar een ontbijtje in India allemaal niet toe kan leiden’, moet Hokke hebben gedacht. Voor zaken verbleef hij in 2005 Azië en tijdens het ochtendmaal kreeg hij lucht van de aanwezigheid van een Chinese zakenman in zoetstoffen.

“Ik had van te voren al gehoord van Sucralose en dat het bedrijf JK Sucralose in China er serieus mee aan de slag ging. Toen greep ik mijn kans en heb die ochtend in India de eerste zet gedaan. JK nam ons serieus en zo zijn we de leverancier van Europa geworden”, aldus Hokke.

Volgens de pioniers is Sucralose iets geheel nieuws op de markt; “De stof is 600 keer zo sterk als suiker, dus zijn er maar kleine hoeveelheden nodig.”

Dit is echter niet het enige voordeel, zo schijnt Sucralose niet door het lichaam te worden opgenomen, zoals wel het geval is bij andere zoetstoffen. “Je kan er dus niet dik van worden en dat is een enorme meerwaarde. Zeker in deze tijd van overgewicht”, zegt Timmermans.

Eerder werden er kanttekeningen geplaatst bij het gebruik van zoetstoffen. Zo heeft het product Aspartaam in de afgelopen jaren behoorlijk wat kritiek gekregen. Dit heeft te maken met het feit dat Aspartaam een chemisch product is. Sucralose heeft echter een honderd procent natuurlijke basis en zal dus volgens de Bredase ondernemers geen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

De voorspellingen voor het komende jaar zijn voorzichtig. De verkoop wordt ingeschat op zo’n 50.000 kilo. Het bedrijf is vol op in ontwikkeling, dus deze schatting kan na loop van tijd nog worden bijgesteld naar boven. Ze hebben immers al een aantal grote klanten, waaronder een paar bekende namen. Timmermans: “Er zit iets in de pijplijn, het kan hard gaan.”