foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Stagehuis regelt het aan de andere kant van de wereld

Economie

CENTRUM – Het grote in oranje gekleurde logo van het Stagehuis.nl knalt van de ramen de Nieuwstraat in. Nog geen maand zit het bedrijf, dat al drie jaar bestaat, in Breda. “Na mijn eigen stage dacht ik, dit kan beter.”

Het Stagehuis.nl is gespecialiseerd in stagebegeleiding in Australië en Nieuw-Zeeland. Dolf Hendrikx , een van de eigenaren, liep acht jaar geleden zelf stage Down Under en was niet geheel tevreden over de gang van zaken.

Hendrikx besloot om samen met zijn broer, die inmiddels is gestopt, een zaak op te starten om stages beter te regelen. “Ik had voor mijn stage zelf een bemiddelaar en dat koste toen 1400 euro. Dat is behoorlijk duur. Ik dacht dat kan beter en goedkoper.”

Het bedrijf dat eerst in Etten-Leur was gevestigd, rekent nog geen 800 euro per student. En wanneer de stagiaires ook onderdak regelen via het bedrijf krijgen ze 200 euro korting.

“De maandhuur voor een kamer kost gemiddeld 475 euro en dat is conform de huurprijs in Australië. Nieuw-Zeeland is wat dat betreft wat goedkoper”, vertelt de eigenaar.

Studenten in heel Nederland, België en Frankrijk weten het Stagehuis.nl inmiddels te vinden. Hendrikx zegt dat ze ongeveer 350 studenten per jaar plaatsen. Voor 60 van hen is er zelfs onderdak in een van de panden die het Stagehuis.nl zelf beheert.

“Het gaat niet alleen om de stageplek, maar om het hele traject. We hebben in beide landen een kantoor. We verhuren kamers in Sydney en Auckland. Ook kunnen we een stagebegeleider aldaar aanstellen. Bijvoorbeeld een docent van een vergelijkbare opleiding”, zegt mede-eigenaar Jeroen Bastiaansen.

Stagehuis.nl werkt niet alleen op eigen houtje. Er zijn goede contacten met verschillende opleidingen, zeggen Hendrikx en Bastiaansen. “Fontys, Avans, Hogeschool Leiden, Hogeschool Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam zijn een aantal opleidingen waarmee we samenwerken”, aldus Bastiaansen.

Ze zijn blij met het nieuwe kantoor in het centrum van Breda. Volgens de twee ondernemers is het een ideale locactie. Al blijft het natuurlijk ver reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Hendrikx: “Het is alweer een jaar geleden dat ik daar ben geweest. Het moet er binnenkort van komen. Maar hier zitten we precies in het midden. Het ligt lekker centraal, ook ten opzichte van België en Frankrijk.”