Jong en oud speerpunten tijdens debat Princenhage

Politiek

PRINCENHAGE – Het verkiezingsdebat van donderdagavond in gemeenschapshuis de Koe in Princenhage raakte twee onderwerpen die ver van elkaar liggen: huisvesting voor onderwijs en de zorg voor ouderen. Jong en oud roeren de wijk.

Volgens de dorpsraad is er aan specifieke, zoals dementerende en reguliere ouderenzorg, geen gebrek. Het gaat eerder om mensen in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

De kritiek ging uit naar het convenant Geschikt Wonen voor Iedereen (GWI), waarin juist staat vermeld dat die zelfstandigheid zolang mogelijk gewaarborgd moet blijven. “Met het oog op de vergrijzing ontbreekt het daaraan”, was een van de stellingen.

De reacties van de politici waren min of meer eensgezind. De nuances lagen vooral in de uitvoering. De lijsttrekker van TON, Gaston de Jong, het had over het GWI aanpassen aan de behoeftes van Princenhage en meer hoogbouw.

Het CDA legde deels de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. “Het is een goed plan en het is belangrijk mensen te steunen, maar in Princenhage is 60 procent van de woningen koop. De huiseigenaren kunnen ook zelf aanpassingen in huis aanbrengen”, vond Irène Verkuylen.

De huisvesting van jongeren, in de zin van schoolgebouwen voor het basisonderwijs, werd ook aan de kaak gesteld. Volgens de dorpsraad gaat het om 45 klassen, waarvan er 23 in noodlokalen worden ondergebracht. Dat is onacceptabel werd gesteld.

De PvdA onderkende het probleem van de noodlokalen, maar dat heeft volgens die partij ook te maken met de keuzevrijheid van ouders voor een school. “Dat is niet altijd te sturen. Als we in andere wijken het aantrekkelijk maken, kunnen we voorkomen dat kinderen wegtrekken”, zei raadslid Arend Hardorff.

Paul de Beer van D66 maakte het heel concreet. Hij vindt dat over vier jaar 80 procent van de noodlokalen weg moet zijn. “Ik verbaas mij er over het aantal. Wij beloven dat we het aanpakken en daar mag je ons op afrekenen.”

Een andere stelling die de revue passeerde ging over de leefbaarheid in Princenhage, want de verloedering treedt toe volgens de dorpsraad. ‘Het groen in de wijk is al meer dan 30 jaar oud en met een rollator is het lastig over straat gaan’, waren enkele opmerkingen.

Leefbaar fractievoorzitter Boy Boer kon zich daar niet in vinden. Hij vroeg aan het publiek wie er graag wil verhuizen naar Kesteren of Noord. Een iemand reageerde. “Ik heb in heel wat verschillende wijken in Breda gewoond en ik zie dat het hier zo slecht nog niet is.”