foto Simone Vos
foto Simone Vos

‘Ik hoop wel dat ik op mijn eigen partij uitkom’ (video)

Nieuws

CENTRUM – “Dadelijk kom ik niet bij de PvdA uit, dat is wel een beetje tricky", lacht burgemeester Peter van der Velden.

Dan gaat hij zelf achter de computer zitten om de StemWijzer in te vullen. Van der Velden gaf vrijdagmorgen het startsein voor de verkiezingscampagne, door de StemWijzer officieel te lanceren.

Van elke politieke partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Breda, mag één lid de StemWijzer invullen. Ook vwo-studenten die bij de Bredase politiek betrokken zijn, mogen achter de computer plaats nemen.

De StemWijzer bestaat uit 28 stellingen, die je met eens, oneens of geen van beide kunt beantwoorden. Na het invullen krijgt de kiezer een uitkomst welke politieke partij het beste bij hem of haar past.

“Ik kom gelukkig bij mijn eigen partij uit”, vertelt Klaas Dijkhoff, lijsttrekker van de VVD, nadat hij de StemWijzer heeft ingevuld. “We hebben zelf ook een aantal stellingen bedacht, maar ik moest soms wel goed nadenken.”

Joyce van der Sanden, lijsttrekker van de SP, is vergeten welke stellingen bij haar partij horen. “Ik had heel het rijtje stellingen uit m’n hoofd geleerd, maar nu weet ik het niet meer”, zucht ze.

Bij Arend Hardorff (PvdA) klopt de StemWijzer ook. “Gelukkig klopt het”, lacht hij. “En ik heb maar heel weinig overeenkomsten met ToN.”

De politieke partijen hadden voor de lancering van de StemWijzer de stellingen al gezien, zo wisten ze zo goed als zeker dat ze niet op een andere partij uitkwamen.

Thom Dijkstra (17) van het Graaf Engelbrecht is ook bij de lancering van de StemWijzer aanwezig. Hij heeft op zijn school een debat met lijsttrekkers georganiseerd voor zijn profielwerkstuk. “Ik wil misschien later ook wel de politiek in, het interesseert me echt”, vertelt hij. “Ik ben op GroenLinks uitgekomen, en dat had ik ook wel verwacht.”

De invloed van de jeugd op de Bredase politiek is voor burgemeester Van der Velden erg belangrijk. “Ik vind het ontzettend leuk dat er leerlingen zo met de politiek bezig zijn”, vertelt hij. “Ik vind het een compliment waard dat de jeugd bezig is met hun stad, school en leefomgeving. Ik sta ook zeker open voor ideeën van de jongeren in Breda, we kunnen hun creativiteit goed gebruiken!”