Afbeelding

‘Betaal pendeldienst uit hogere parkeertarieven’

Politiek

CENTRUM – De SP verzorgde zaterdag een Park en Pendeldienst van het NAC-stadion naar de binnenstad en terug. De partij wil het verkeer uit het centrum weren. Volgens SP-lijsttrekker Joyce van der Sanden is het verhogen van de tarieven van de parkeergarages een goede optie.

Van der Sanden wil de extra opbrengsten inzetten om het vervoer van en naar de stad te bekostigen. “Het geld moet wel ergens vandaan komen.”

Ze ziet ook mogelijkheden om parkeergeld te heffen aan de rand van de stad, maar dan tegen een laag tarief. “Bijvoorbeeld een dagkaart voor zes euro en dan krijg je een gratis kaartje voor het openbaar vervoer.”

Als mensen graag dicht in de buurt van de winkels willen parkeren, moeten ze daar ook voor betalen vindt ze en anders kan er gependeld worden. “In Amsterdam is dat heel vanzelfsprekend. Iedereen weet dat daar parkeren in centrum duur is. De meeste parkeren hun auto dan ook aan de rand van de stad.”

Ongeveer tien mensen maakten gebruik van de service, maar het gaat niet om het aantal volgens Van der Sanden. “Het is een eenmalige ludieke actie. Het was geen verassing dat weinig mensen op kwamen dagen. We hadden heus geen honderd mensen verwacht.”

Jan en Adje de Vliegere zijn uitermate blij met het vervoer. Zij zien zo'n pendeldienst erg zitten. “Dit wil ik voortaan iedere week. Laat de gemeente het maar regelen”, aldus mevrouw De Vliegere. “Het is echt prettig om zo de drukte te vermijden en je kunt gemakkelijk de gekochte spullen meenemen”, zegt haar echtgenoot.

Van der Sanden wil met de actie duidelijk maken dat een pendeldienst van en naar het centrum bittere noodzaak is. “Als het in Den Bosch kan, waarom hier dan niet? Wij zien het als een win-winsituatie. Met de auto’s verdwijnen de files en de vervuiling uit de stad.”