Schrikbarend slecht NAC verliest van nummer laatst

BREDA - Een tergend slecht NAC heeft vanmiddag met 0-1 verloren van hekkensluiter De Graafschap. Door het resultaat is de club nog altijd niet zeker van deelname aan de play-offs. Kwalificatie moet na het zoutloze optreden afgedwongen worden in de uitwedstrijd tegen FC Groningen.

In een uitverkocht Rat Verlegh Stadion leek de thuisploeg aan te tonen weinig fiducie te zien in deelname aan de Europese nacompetitie. De vertoning van de Bredanaars was werkelijk afschrikwekkend slecht. De Graafschap kreeg legio kansen maar wachtte tot de laatste minuut van de blessuretijd voor het zich verzekerde van de overwinning.

Invaller Assaidi bezorgde zijn ploeg drie zeer waardevolle punten in de strijd tegen degradatie.

NAC toonde op papier de intentie tot aanvallen. Trainer Robert Maaskant was gestart met Kolkka en Boukhari op het middenveld tegen de nummer laatst uit Doetinchem. Daarmee moest de tegenstander onder druk gezet worden.

Van dat scenario kwam voor rust niets terecht. NAC speelde traag en ongeïnspireerd. De geelzwarten creëerden slechts een enkele doelrijpe kans, toen Tyrone Loran vrij opdook voor de keeper uit een vrije trap van Kolkka. De inzet van de verdediger miste echter de kracht.

Het al dan niet neerhalen van de doorgebroken Ellery Cairo door De Graafschap-verdediger Hese was het enige moment waarop het publiek aanleiding had om op te veren. Arbiter Kuipers zag geen overtreding in de actie van Hese.

Na rust gooide Maaskant de boel om door Fehér voor Gilissen te brengen en Gorter voor Boukhari. Met name het inzetten van Donny Gorter bracht wat meer bezieling in het duel, al bleef het van NAC-zijde een foutenfestival dat zijns gelijke niet kent.

Het 20-jarige NAC-talent voetbalt met branie, iets waar het bij zijn teamgenoten lang aan ontbrak. Hij probeerde enkele minuten na zijn invalbeurt een strafschop claimen nadat hij werd neergehaald in kansrijke positie. Opnieuw liet scheidsrechter Kuipers doorspelen.

Het totale gebrek aan scherpte bleef over de Bredase ploeg heen hangen. Patrick Mtiliga stond enkele meters voor zijn eigen doel apatisch te kijken hoe een aanvaller van De Graafschap hem de bal afsnoepte. Doelman Ten Rouwelaar voorkwam dat het beschamende moment uitmondde in een treffer.

Veelvuldig leed NAC slordig en onnodig balverlies. De ploeg had slechts het geluk dat de gasten, die een uitgelezen mogelijheid kregen afstand te nemen van de laatste plaats, niet zuiniger met de grote hoeveelheid kansen omsprongen. In de laatste seconden van het duel ging De Graafschap er alsnog met de punten vandoor.

Door de nederlaag is NAC nog allerminst zeker van een plek in de play-offs. In dat licht bezien bewees Matthew Amoah zijn team een slechte dienst door een gele kaart te pakken bij een tackle met gestrekt been. De aanvaller is daardoor geschorst voor het uitduel met FC Groningen.