Wouter Bos tijdens het debat over integratie en diversiteit op het Florijn College in Breda. foto Perry Roovers
Wouter Bos tijdens het debat over integratie en diversiteit op het Florijn College in Breda. foto Perry Roovers

Val kabinet: 'Alleen kiezer weet hoe hij dit gaat duiden'

Politiek

BREDA – De landelijke politiek heeft altijd invloed op de gemeenteraadsverkiezingen. Het versterkt alleen maar als het kabinet in dezelfde tijd valt over een gevoelige missie als die in Uruzgan. Maar in hoeverre heeft de val van het kabinet invloed op de Bredase gemeenteraadsverkiezingen?

Miriam Haagh, fractievoorzitter PvdA Breda heeft tot half twee ’s nachts naar de uitgang van Trêveszaal zitten kijken:

“Voor de Bredase politiek heeft zoiets altijd invloed. Dat zie je ook als je op campagne bent. Mensen spreken je aan over landelijke onderwerpen. Dat zal nu helemaal het geval zijn. Maar we zijn als PvdA in deze stelling altijd duidelijk geweest. De landelijke PvdA kan niet worden verweten dat ze hebben zitten draaien. Als iemand zegt dat de PvdA niet duidelijk is geweest hierover, dan heeft die niet op zitten letten.”

Pim de Nijs, lijsttrekker van de ChristenUnie Breda:

“Rouvoet kan hier de nieuwe wethouder Jeugd en Gezin worden", grapt De Nijs. "De rol van de ChristenUnie is al die tijd onderbelicht geweest. Het CDA en de PvdA spelen elkaar nu de zwarte piet toe. Ik vraag me af of de val van het kabinet voor de gemeenteraadsverkiezingen van invloed is. Ik hoop dat het CDA en de PvdA nog wat stemmen winnen. Dat zou wel een basis zijn voor een samenwerking. Maar ik denk dat de VVD en D66 hier wel gaan profiteren. Pechtold (Tweede Kamer fractievoorzitter D66, red.) is nu eenmaal een goede oppositieleider.”

André Lips, lijsttrekker van het CDA Breda:

“Ik hoop echt dat dit weinig gevolgen heeft voor onze gemeenteraadsverkiezingen. Lokale politiek moet door lokale mensen gedaan worden. Landelijke kwesties zijn daarin ondergeschikt. De landelijke PvdA heeft dan wel ons land te grabbel gegooid, ik denk echter niet dat het regionaal veel invloed zal hebben.”

Klaas Dijkhoff, lijsttrekker van de VVD Breda:

“Dit is alleen maar heel treurig. Al die commissies die zijn ingesteld, daar komt nu ook niets meer uit. Breda moet nu weer 6 maanden wachten tot er landelijk weer besluiten worden genomen. Dat is niet goed voor de Bredase portemonnee. Het enige lichtpuntje is dat het kabinet nu eindelijk gevallen is. Of de VVD hier stemmen mee wint, weet ik niet. We zijn sowieso al op de goede weg. Maar als het wat helpt, is dat mooi meegenomen.”

Saskia Boelema, lijsttrekker D66 Breda:

“Alleen de kiezer weet hoe hij dit gaat duiden. Wij staan er niet slecht voor, het CDA en de PvdA zouden er misschien wat van kunnen merken op regionaal niveau. Misschien dat de kiezer de PvdA beloont omdat het door niet van het standpunt te wijken of juist het CDA omdat het zorgvuldig overwegingen wilde maken.”