'Vrienden' van NAC ook 'Vrienden' van Breda?

Opinie

OPINIE - Patrick van Lunteren, kandidaat-raadslid voor de SP, vraagt zich af of de komst van een megasuper bij het NAC-stadion wel zo goed is voor de kleine ondernemer elders in de stad. Want, zo betoogt hij, er komt niet alleen een supermarkt.

Vorig jaar zomer stemde de gemeenteraad, met uitzondering van de SP, in met de bouw van een megaJumbo op wat nu nog het oefenveld van NAC is. De “Vrienden van NAC”, onder aanvoering van projectontwikkelaar Heja en CDA-lijsttrekker André Lips, wilden die daar maar wat graag bouwen. De opbrengst van de grondverkoop aan die “Vrienden” levert NAC 5,7 miljoen op. Leuk gebaar van “vriend” Heja. Ook de SP gunt NAC het allerbeste. Maar wat goed is voor Heja is niet automatisch goed voor de gemeente Breda. Die megaJumbo zou in de stad wel eens meer kapot kunnen maken dan NAC ooit met een beker of kampioenschaal goed kan maken.

Komende week staan, in aanloop naar de verkiezingen, een aantal lijsttrekkersdebatten op de agenda over de economie in Breda. Ik wil daar de discussie graag aan gaan met de partijen die voor de megaJumbo stemden. Zijn ze er in getuind met die “megaJumbo”? Hadden ze wel door dat het eigenlijk gaat om een Megamall, met veel meer winkels dan alleen die Jumbo? Er komt namelijk 17.000 m2 aan winkels. Voor de beeldvorming: dat is ongeveer een kwart van het winkeloppervlak van het centrum van Breda. Begrijpen de voorstemmers wel wat die Megamall voor effecten heeft op de stad? Hebben zij niets geleerd van de discussie in Tilburg? Of waren het krokodillentranen van “vriend” en Bredaas wethouder Janus Oomen toen hij in de Tilburgse Gemeenteraad nog keihard pleitte tegen een megamall in de regio? Hoe dan ook, juni 2009 werd in een referendum de Megamall daar weggestemd door weldenkende Tilburgers.

Met dat soort megalomane ontwikkelingen aan de randen van de stad worden de kleine ondernemers in de stad de nek om gedraaid. Als mensen naar die Megamall worden gelokt met gratis parkeren en “lekker alles in een keer in de kar”, gaan ze niet ook nog eens naar de slager of bakker om de hoek. Dat snappen die ondernemers om de hoek donders goed. De door winkeliersverenigingen ingediende bezwaren waren blijkbaar aan dovemansoren gericht.

Het argument dat winkelcentra in de omgeving een opknapbeurt krijgen is daarop geen antwoord. Een euro kan maar een keer worden uitgegeven. Als die wordt besteed in de Megamall komt hij echt niet meer in de kassa van de bloemist bij u om de hoek. Hoe mooi daar ook de parkeerplaats en het pleintje is opgeknapt. Dat kan een kind van vier je nog uitleggen.

“Dan kan die bloemist toch zijn winkel verplaatsen naar die nieuwe Megamall?”, is ook zo’n tegenwerping. Ja, dat kan. En wat blijft er dan over van veel buurt- en wijkwinkels in Breda? Inderdaad: niets. Leegstand, verloedering en verval. Want geen weldenkend ondernemer zal er, met die moordende concurrentie om de hoek, nog een leuk winkeltje beginnen. Het leuke levendige, zo u wilt gemoedelijke, karakter van de wijken wordt de nek om gedraaid.

De Megamall wordt de grootste van Nederland en staat straks op steenworp afstand van de grootse Hornbach van Nederland. Allemaal de grootste, je vraagt je af wat ze moeten compenseren. Er staat gelukkig nog geen paal van die Megamall in de grond. We kunnen nog terug. Wat de SP betreft stoppen we met al dat mega-gedoe en houden we na de gemeenteraadsverkiezingen alsnog een referendum over de megaJumbo. Want “een vriend” van NAC moet een vriend zijn van heel Breda! Die moet ook het gezellige karakter van Breda, met de beste binnenstad van Nederland, willen behouden.
Dit artikel verwoordt de mening van Patrick van Lunteren, kandidaat-raadslid voor de SP