'Ik wil de ambities van vrouwen laten zien'

Cultuur

BREDA – Vijf vrouwen tussen de 35 en 50 jaar gaan nog één keer samen op vakantie. Tijdens de trip ontdekken ze dat ze verschillende ambities hebben en ontstaan er confrontaties. De voorstelling de ‘Bitches van Breda’ is 20 en 21 maart te zien in PodiumBloos. Regisseuse Marjolein Buijs vertelt over het toneelstuk.

Hoe kwam je op het idee om een voorstelling te maken over de ambities van vrouwen?
“De voorstelling is geinspireerd op het boek ‘Zadelpijn en ander damesleed’ van Liza van Sambeek. Dat boek gaat over zeven vrouwen die met elkaar op vakantie gaan en dus dagenlang bovenop elkaars lip zitten. Dan merkt een van de vriendinnen dat de ander meer bereikt heeft en dat ze heel verschillende ambities hebben. Ik vond die vakantie een goede basis voor het toneelstuk, en daarvoor heb ik vijf vrouwen gezocht die daarin wilden meespelen.”

Waar haalde je de verhalen vandaan waarop de ‘Bitches van Breda’ is gebaseerd?
“Ik ben in de zomer van 2009 begonnen met interviews afnemen bij 15 verschillende vrouwen in Breda. Er zijn zoveel vrouwen die een eigen gezin hebben en daarnaast ook nog eigen dromen en wensen hebben. Ambities zijn volgens mij het willen ontwikkelen van je kunnen. Dat wilde ik laten zien.“

“Ik kende één van de geïnterviewden uit het Ginneken, en drie andere vrouwen sprak ik in een buurthuis waar ze in een smartlappenkoor zongen. Maar ook in de bibliotheek of gewoon in het centrum heb ik dames aangesproken. De verhalen die zij vertelden, heb ik heel vrij vertaald naar het toneelstuk.”

Wat voor een soort vragen stelde je tijdens die interviews?
“Ik wilde weten hoe oud ze waren, of ze een baan hadden en of ze gelovig waren. Daarna spitste ik de vragen toe op ambities. Wat wilde je vroeger met je leven? En wat wil je nu nog doen? Ik stelde niet alleen hele directe vragen, maar ook wat ze bijvoorbeeld met een miljoen zouden doen. Uit het antwoord kon ik dan concluderen of ze voor zichzelf kozen, of juist met hun gezin het geld zouden delen. Dat zegt ook veel over iemand.”

Was het lastig om de antwoorden van die 15 vrouwen te vertalen naar de ‘Bitches van Breda’?
“Ja, maar ik had ook veel vrijheid. Vijftien verschillende persoonlijkheden heb ik gebundeld tot vijf personages. De geïnterviewde vrouwen herkennen zichzelf denk ik niet meer in de vijf speelsters."

"Ik heb audities gehouden voor de vijf personages in de ‘Bitches van Breda’. En het zijn uiteindelijk echt verschillende actrices geworden, zowel qua uiterlijk als innerlijk. Alle vijf de vrouwen komen uit Breda: Heleen van Doremalen, Karin van Velzen, Marian Schutte, Lijan Mutsaers en Marieke Roest."

"Ik vond het belangrijk dat ze respectvol met de teksten omgingen. Het zijn namelijk persoonlijke verhalen."

Is het toneelstuk ook interessant voor mannen?
“Dat vroeg ik me zelf ook af. Maar de directeur van Battery Battery, het bureau dat onze promotie verzorgt, kwam kijken bij de repetities en hij was onder de indruk. Het is juist ook heel herkenbaar voor mannen en het is geen vrouwengeleuter. Alle clichés van vrouwen komen langs in de voorstelling."

"Het is juist de bedoeling dat het publiek de schoonheid van die clichés inziet. Alle lelijke dingen van ouder worden komen voor in het toneelstuk. De actries verbloemen die lelijke dingen niet, maar ze zijn er juist trots op."

Zijn de ‘Bitches van Breda’ alleen in Breda te zien?
“Ja, op het moment is dat de enige plaats waar ze optreden. Het is een toneelstuk van Breda, dus willen we dat ook teruggeven aan Bredase mensen. Daarom denk ik denk er ook meer publiek op af komt dan bij een Shakespeare stuk. De kaartverkoop is afgelopen week begonnen, en het loopt echt storm. Maar het is nog niet uitverkocht.”