De Stripbeurs in Breda, zaterdag 6 en zondag 7 maart. foto Jörgens Janssens
De Stripbeurs in Breda, zaterdag 6 en zondag 7 maart. foto Jörgens Janssens

Stripbeurs Breda weer echt familie-evenement

Cultuur

BREDA – Strips leven weer. Dus staat er een lange rij voor het racketcentrum aan de Terheijdenseweg in Breda. Daar is zaterdag en zondag voor de tweede keer een stripbeurs gehouden. Smullen van Darth Vader en Suske en Wiske.

Het is een bont geheel. Tussen de vele kraampjes lopen verklede personages uit stripboeken. Zo sta je, als je even niet oplet, oog in oog met bijvoorbeeld Darth Vader. Ook kunnen de bezoekers een karikatuur van zichzelf laten maken. Daar wordt daar gretig gebruik van gemaakt, blijkt uit de lange rijen voor de tekenaars.

Achter een van de stalletjes zitten Romy en Ralf van der Hoeven. Broer en zus tekenen allebei Fantasy Art. De tekeningen en strips die zij maken worden door Jos van Gerwen en Jack Vos van Valkyrie uitgegeven.

Families
Het bedrijf heeft in totaal negen tekenaars onder zijn hoede. “Sinds eind jaren ’90 van de vorige eeuw is de strip weer populariteit aan het winnen”, vindt Van Gerwen. “In de jaren ’80 van de vorige eeuw kwamen er veel families af op de stripbeurzen, maar ik vind dat de beurzen zichzelf daarna de nek om hebben gedraaid. Zij specialiseerden zich namelijk alleen maar op die-hard verzamelaars, er kwamen geen families meer op af. Maar wat ik vanmorgen in de rij zag staan, gaf een heel ander beeld; hele gezinnen zijn vandaag afgekomen op de stripbeurs. Ik vind het nu een stuk opener en vrolijker.”

Handtekeningen
Bij verschillende stalletjes kunnen kinderen handtekeningen krijgen van bijvoorbeeld de tekenaars van stripfiguren Donald Duck, Suske en Wiske en Storm. Die kinderen hoeven zich sowieso niet te vervelen; in een hoek van het gebouw staat een springkussen en ook kunnen ze zich laten schminken.

Over het aantal bezoekers van de stripbeurs heeft de organisatie niks te klagen. “Het gaat vanmiddag nog drukker worden denk ik, maar het valt nu al niet tegen”, vertelt organisator Sytse Algera. “In totaal verwachten we tegen de 8000 mensen in twee dagen. De locatie van deze stripbeurs vinden wij als organisatie ideaal. Het is goed bereikbaar en er is genoeg parkeergelegenheid in de omgeving.”

Voor de collectie
Het echtpaar Maltha struint over de beurs. Zelf zijn ze niet op zoek naar iets specifieks. “Maar we kijken wel rond of we nog iets vinden waarmee we onze collectie aan kunnen vullen.” De echtelieden zijn blij dat de beurs weer in Breda is. Daarin zijn ze niet de enigen. “Het valt ons op dat de rijen voor de ingang dit jaar zelfs een stuk langer zijn dan het afgelopen jaar.”

De stripbeurs zal volgend jaar zeker weer in Breda gehouden worden vertelt organisator Algera. “Maar of dat ook op deze locatie is, weten we nog niet.” Dat ligt niet aan de gemeente, stelt hij. “De gemeente heeft meegewerkt aan het faciliteren en de vergunningen. Daar staan we dus heel positief tegen over.”