Het eerste damesteam van Barons, dat uitkomt in de hoofdklasse in seizoen 2009-2010. foto Barons

Succesvolle trip naar Deurne voor Barons-vrouwen

Basketbal

DEURNE - Afgereisd met een smalle selectie en een snelle blessure voor spelverdeelster Maartje Roozeboom leek het een lastig verhaal te gaan worden voor de vrouwen van Barons. Toch ging Deurne er uiteindelijk op met 62-68 en was de winst voor de Bredase basketbalsters.

Dat twee speelsters van een korte vakantie genoten, had coach Martin Gommers ingecalculeerd. Dus reisde hij met slechts acht speelsters af naar Deurne. In de zesde minuut van de eerste periode viel spelverdeelster Maartje Roozeboom met een zware knieblessure uit. Center Claudia Weterings was nog niet in de ei-vormige Deurnese sporthal gearriveerd wegens werkverplichtingen. "Kortom, het was improviseren en er het beste van zien te maken", aldus Gommers.

In de eerste periode was er weinig scherpte in de Bredase ploeg. Na een leuke start (2-6 na drie minuten) viel Barons aanvallend terug. Verdedigend liet het team ook steken vallen. Deurne zocht en vond gaten op de Bredase achterlijn en schoot raak vanaf de plekken waarvoor coach Martin Gommers had gewaarschuwd. De 13-6 na zes minuten viel tegen. Deurne slaagde er met enigszins opportunistische acties in om dit verschil vast te houden tot 18-10 in de negende minuut. Toen kreeg Barons gedurende anderhalve minuut een opleving zoals er enkele in deze wedstrijd zaten. In de slotseconden van deze periode schoot de uiteindelijke topscoorster Liesbeth van Vuuren met een driepunter de teams weer praktisch naast elkaar: 18-17.

In het tweede kwart legde Barons de basis voor de overwinning. Claudia Weterings kwam binnen de lijnen en plukte meteen acht rebounds van de borden. Barons stond nu steeds aan de positieve kant van de score. Tot 29-30 in de achtste minuut kon Deurne aanklampen maar ook in dit kwart had Barons een sterk slot. Bij rust stond het namelijk 31-40 en was er een behoorlijk verschil gemaakt.

Het derde kwart was het minste van de Bredase ploeg. Halverwege stond het weliswaar 37-51 maar daarna sloop er een beetje stress in het team van de bezoeksters. Barons leed onnodig balverlies wat vaak directe tegenpunten opleverde. Deurne gaf duidelijk nog niet op en dacht met 46-53 aan het begin van de vierde periode terug in de wedstrijd te zijn.

Toch was dat maar schijn, want Liesbeth van Vuuren was erg koel in deze wedstrijd. Op beslissende momenten scoorde ze gewoon een twee- of driepunter. Zo maakte ze in de eerste twee minuten van het laatste kwart vijf punten waarmee Barons op een 48-58 voorsprong kwam. Dat verschil bleef ongeveer tot de slotfase op het scorebord staan. In de laatste minuten kregen beide teams nog zes vrije worpen. Barons ging daar iets beter mee om en de laatste veldscores waren voor de thuisclub. Geen problemen dus maar wel opluchting dat de zege met deze gehandicapte ploeg mee naar Breda ging.

Scores: Liesbeth van Vuuren 24, Claudia Weterings 12, Joyce van Rijckevorsel 8, Merel Hoogland 7, Anouk Goverde 6, Leontien Evers 5, Janneke Brouwers 4, Maartje Roozeboom 2.

Deurne Pioniers ds1-Glaslijn Barons ds1 62-68 (18-17, 31-40, 46-53)