Op het dak van basisschool de Kievitsloop in de Haagse Beemden woedde zaterdagavond een brand. foto Peter Visser
Op het dak van basisschool de Kievitsloop in de Haagse Beemden woedde zaterdagavond een brand. foto Peter Visser

Overlast Heksenwiel volgens politie niet extreem

Nieuws

HAAGSE BEEMDEN – In de buurt Heksenwiel is niet meer overlast van jongeren dan in andere delen van Breda. Dit stelt de politie in een reactie op de vele klachten van buurtbewoners over de brand op basisschool de Kievitsloop. Buurtbewoners reageerden massaal op de berichten op deze site.

De politiewoordvoerder laat weten dat het aantal incidenten in de wijk niet hoger ligt dan in andere wijken in Breda. Volgens de politie zijn er de afgelopen tijd ongeveer zeven incidenten geweest. “Het gaat dan om het vernielen van een autospiegel en bijvoorbeeld voetbaloverlast. Bij de school zijn een keer jongens op het dak geklommen en zijn er spijlen van de hekken vernield.”

Officiële klacht
Volgens de politie moeten mensen duidelijk kunnen vertellen wat er is gebeurd en wie het heeft gedaan, anders kunnen buurtagenten niet ingrijpen. “We verzamelen graag zinvolle informatie uit de buurt. Maar dan moeten mensen wel een officiële verklaring af willen leggen. Het moet duidelijk zijn om wie het gaat en wat het strafbare feit is geweest.”

Mensen zijn bang en durven lang niet altijd een officiële verklaring af te leggen, zo weet hij. “Dat is voor ons heel erg lastig, we moeten een officiële verklaring hebben willen we er iets mee kunnen doen. Bovendien moet het echt om een strafbaar feit gaan en er moet bewijs voor zijn. Jongeren mogen gewoon in de straat rondlopen, we begrijpen dat sommige mensen hier bang van worden, vooral ouderen, maar het is niet strafbaar.”

Moeilijk contact
Volgens de politiewoordvoerder is het wel moeilijker om contact te maken met de jongeren dan in andere wijken. “We hebben al geprobeerd om activiteiten te organiseren om de jongeren van de straat te houden, maar in deze wijk is het voor ons heel moeilijk ze hiervoor te benaderen. Ze hebben hier geen interesse in.”

Politie bellen
Voor de gemeente zijn de reacties op internet geen aanleiding actie te ondernemen. Ook de gemeentewoordvoerder verwijst naar de politie. "Mensen moeten een officiële klacht indienen bij de politie wanneer ze last hebben van overlast in de buurt. Dan moeten ze meteen de politie bellen.” Volgens hem zijn er weinig aangiften van vandalisme of overlast zijn binnengekomen bij de politie. “We hebben niets kunnen vinden dat lijkt op langdurige en overmatige overlast.”