Analyse: Financiële rampspoed brengt coalitie samen

Opinie

ANALYSE – De onderhandelingen over het nieuwe Bredase college zitten in een beslissende fase. Centraal daarbij staan de bezuinigingen, die wel eens steviger uit kunnen pakken dan nu nog voorzien.

Over die bezuinigingen lijken de partijen –CDA, VVD, D66 en GroenLinks – het wel eens. Alle vier zetten hun eigen wensen opzij en gaan voor stabiliteit.

De economische crisis heeft op die manier een katalyserende werking op de aanstaande samenwerking tussen de VVD, D66, GroenLinks en het CDA. De partijen spreken van een gezamenlijk doel, waarbij het besef groot is dat er flink bezuinigd moet worden.

Waar uiteindelijk de klappen gaan vallen, en wie de zwaarste lasten gaan dragen wordt nu in hoofdlijnen vastgesteld. Het invullen van de details is daarmee aan het nieuwe college. Dat zijn niet de leuke berichten waar het vorige stadsbestuur mee kon komen. Ook dat schept een band, want alle partijen moeten de zeilen bijzetten en de boodschap met het slechte nieuws overbrengen.

Daarnaast zitten de twee voormalige oppositiepartijen, D66 en VVD, en GroenLinks al sinds de verkiezingsdebatten op een lijn. De jonge leiders van de drie partijen kunnen het politiek gezien goed met elkaar vinden. Dan draait het nog om het CDA en de christen democraten lijken zich te willen schikken.

De partijen streven daarbij naar een zeer stabiel college. Daarvoor is het noodzakelijk dat het CDA een zowel in- als extern breed gedragen kandidaat aandraagt, die bovendien voldoet aan de wens van de VVD. ‘We gaan voor kwaliteit.’ Dat geldt uiteraard ook voor de andere kandidaten. Want het zijn toch de poppetjes die het beleid moeten uitvoeren, én moeten uitleggen.