Breda en Zwart-Wit kwamen elkaar zondag 21 maart tegen. foto Perry Roovers

Breda en Zwart-Wit in evenwicht na spannend duel

Hockey

BREDA – De clash tussen de herenteams van HC Breda en Zwart-Wit heeft geen winnaar opgeleverd. Beide partijen schieten met het punt weinig op, al stond er voor de Zwart-Witters voornamelijk prestige op het spel. Het duel eindigde zondagmiddag in 1-1.

Na tien minuten moest Breda-goalie Hidde Ooms redding brengen op een inzet van Jesse van Minde. Ooms pareerde de doelpoging knap met zijn stick. Even later was het alsnog raak voor de bezoekers. Breda leed slordig balverlies waarna Guido Swaans aan een sterke solo begon en deze knap afrondde.

De eerstvolgende kans was voor Breda, maar de strafcornervariant werd gered door keeper Koen Dijkman, die verderop in de eerste helft opnieuw goed redde toen de thuisploeg wederom twee strafcorners mocht nemen.

Vlak voor rust kreeg Zwart-Wit een strafbal (foto) na een overtreding van Breda. Aad van Rijsewijk pushte de bal op de paal. Heel Zwart-Wit dacht gescoord te hebben, zeker omdat Van Rijsewijk zelf ook juichte, toch bleef het bij 0-1. “Wordt het 0-2 dan is het waarschijnlijk gespeeld”, zag ook Thomas Groels, assistent-coach van Zwart Wit.

Even leek de misser van Van Rijsewijk extra pijnlijk te gaan worden voor Zwart-Wit. In de ‘dying seconds’ voor de pauze had het namelijk ook zomaar 1-1 kunnen worden. De scrimmage voor het doel van Zwart-Wit leverde wonder boven wonder geen treffer op.

Na de pauze volgde de gelijkmaker dan toch. Breda-speler Tommy Wösten benutte een strafcorner en trok daarmee de stand gelijk. Dit terwijl de thuisploeg op dat moment met een man minder speelde na een gele kaart voor Maarten Janus.

Breda leek bovendien wat scherper uit de kleedkamer te komen. Waar er in de eerste helft veelvuldig balverlies werd geleden, was de passing na rust beter. Toch kon Breda niet verhelpen dat Zwart-Wit er bij vlagen razendsnel uitkwam. De counters van de bezoekers zorgden dan ook voor angstige momenten aan Breda-zijde.

In de slotfase werden de ruimtes in het veld almaar groter. Zwart-Wit maakte daar dankbaar gebruik van door er opnieuw vliegensvlug uit te komen. Maar het was Ooms die met een nuttige redding ervoor zorgde dat Zwart-Wit de aanval niet uit wist te spelen.

De Breda-goalie zal niet veel later zijn adem in hebben gehouden toen een hachelijke situatie voor zijn doel maar net goed afliep. Net als de scrimmage in de eerste helft was het ook nu opmerkelijk dat er geen goal viel.

Vlak voor het eindsignaal kregen de bezoekers dé mogelijkheid om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Maar de strafcorner die ze mochten nemen, leverde niets meer op en zo moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt.

Zwart-Wit, dat al afscheid had genomen van de titel, kon wel leven met het eindresultaat. Voor Breda was het puntenverlies pijnlijker aangezien de ploeg van Ton van Poppel nog een kleine hoop koesterde om de titel te veroveren.

“Het was een echte derby, er zat vanalles in. Ik denk dat de toeschouwers een leuke wedstrijd hebben gezien. Voor ons was het natuurlijk wat minder, want als je wilt winnen, is een gelijkspel niet voldoende”, aldus de coach van Breda.