Foto ImiraFoto

Uitgedund Barons wint knap in Veghel

Basketbal

VEGHEL - De vrouwen van Barons zijn zaterdag boven zichzelf uitgestegen. Uit in Veghel versloegen de basketbalsters Attacus met 52-62. Daar zag het vooraf helemaal niet naar uit.

Want Barons reisde gehavend af. Centers Claudia Weterings en Merel Hoogland ontbraken namelijk, zij zijn samen toch goed voor gemiddeld 20 punten en 20 rebounds. Bovendien misten de Bredase basketbalsters de geblesseerde Maartje Roozeboom en Djura Gommers. Hierdoor kon het met slechts zeven eigen speelsters afreizen. En dat tegen een ploeg waartegen we thuis met veel moeite wonnen (64-56).

Met Siga Honcoop van dames 2 als reserve koos Barons-coach Martin Gommers voor de eerste keer dit seizoen voor een zone-verdediging gedurende de hele wedstrijd. Deze tactiek was bedacht als de beste garantie op rebounds, fastbreaks en moest voorkomen dat Barons tegen veel persoonlijke fouten zou aanlopen. En dat gebeurde. Liedewei Ratgers nam het initiatief in rebounden en werd daarin keurig ondersteund door de gelegenheidscenters en forwards. En de Bredase gasten toonden voldoende agressie op het Attacus-schot, geholpen door het smalle Veghelse veld.

Verdedigend hield Barons Attacus dus goed in bedwang. Aanvallend was het de kunst naar de scoringskans te zoeken op de forwardpositie. Ook dat liep gesmeerd. Uitblinkster Asha Gommers opende met een twee- en driepunter waarna ze met een bloedneus even het veld verliet. Maar ook Leontien Evers was op schot en nam het initiatief over. Resultaat was een 8-18-voorsprong na de eerste tien minuten.

In het tweede kwart tekende Asha Gommers voor 12 van de 21 Bredase punten. De 22-39 voorsprong bij rust was een echte teamprestatie die tot stand gekomen was met mooie drives, een keurig vrije worppercentage en nauwkeurig schieten (6 op 11). Uiteraard was de wedstrijd nog niet gelopen, maar als Barons in de tweede helft dezelfde discipline en concentratie kon laten zien, zou het niet fout lopen.

Dat gebeurde perfect. De foutenlast bleef zeer beperkt, zodat de Bredase coach toch keuzemogelijkheden behield. In de derde periode scoorde Barons zelf iets minder maar met de sterke verdediging was dat geen probleem. En bovendien scoorde Asha Gommers telkens weer, als Attacus een beetje dichterbij leek te komen. Met een ‘career-high’ van 29 punten en geweldige statistieken (2 op 2 driepunters, 8 op 15 tweepunters en 7 op 12 vrije worpen) toonde zij zich een echte topschutter. Pas in de laatste tien minuten liep Attacus een beetje in. Maar de ruime marge van de rust bleef tot 40-55 in de vijfde minuut staan en daardoor kon de wedstrijd niet meer kapot. Feest in het Bredase kamp.

Attacus ds1-Glaslijn Barons ds1 52-62 (8-18, 22-39, 34-51)
Scores: Asha Gommers 29, Leontien Evers 12 (6 op 7 tweepunters), Liedewei Ratgers 7 (11 rebounds), Anouk Goverde 6, Janneke Brouwers 5, Liesbeth van Vuuren 2, Joyce van Rijckevorsel 1.