Afbeelding

PvdA zet aanval in op nieuw college

Opinie

OPINIE - Miriam Haagh, fractievoorzitter van de PvdA, heeft in een open brief haar ongenoegen kenbaar gemaakt over de gang van zaken rond de vorming van de coalitie en het coalitieakkoord. Hieronder staat de brief weergegeven die Haagh woensdag verstuurde als een reactie op een eerder gepubliceerd opinieartikel van Saskia Boelema (D66) en Selcuk Akinci (GroenLinks).

Geachte wethouder Boelema en fractievoorzitter Akinci,

De dag, nadat ik op de opening van het filmfestival in de wandelgangen te horen kreeg dat de coalitie rond was en ik jullie met die coalitie en de posten veel succes heb toegewenst, kwam voor mij thuis het moment om de papierstapel “campagne en onderhandelen” van mijn bureau maar eens op te ruimen.

Eén van de eerste artikelen waarop mijn oog viel, was het opiniestuk “Breda vraagt om een coalitie nieuwe stijl”, geschreven door jullie samen en half januari op verschillende plaatsen gepubliceerd. De rode draad in dit stuk is dat alles anders moet rond coalitievorming in Breda. Jullie gaven daarvoor jullie de nodige voorzetten en meningen. Hieronder enkele citaten uit het stuk:

-“Deze werkwijze (met een politiek gekleurde informateur en formateur) is achterhaald. Zij is bedoeld om de partijen te binden en stokpaardjes te honoreren.”

-“Wat ons betreft wordt het tijd voor een informateur nieuwe stijl. Wijs voorafgaand aan de verkiezingen iemand aan die midden in de maatschappij staat en de bestuurscultuur én Breda goed kent. Politieke kleur is niet relevant.”

-“Wees geloofwaardig. Persoonlijke ambities zijn ondergeschikt aan het belang van de stad.”

-“Laat het spel van de poppetjes pas beginnen als het inhoudelijk akkoord gesloten en openbaar is. Dat geeft inwoners het vertrouwen dat hun politici niet bezig zijn met het vullen van de eigen zakken”

Wat kan er in twee maanden tijd toch veel veranderen…… Een VVD informateur is zonder enige discussie aan het werk gegaan en is geruisloos getransformeerd in formateur. Naar buiten toe zijn tot nu toe enkel namen, foto’s en korte pers- en twitterberichten gekomen.

Het spel van de poppetjes bleek al helemaal gespeeld te zijn op de avond van het filmfestival, zonder dat er een inhoudelijk akkoord gesloten is, laat staan dat er iets openbaar is. Wethouders die hun portefeuilles en ambities al aan media bekend maken terwijl de eigen achterbannen zich nog niet eens over de hoofdlijnen van een akkoord hebben kunnen buigen.

Is dit nu de vernieuwende aanpak waartoe jullie samen opriepen in het opiniestuk? Zorgt de gevolgde aanpak voor het gewenste vertrouwen en draagvlak van inwoners in politici? Ik zou jullie willen vragen daar zelf nog eens kritisch naar te kijken en vooral de ramen en deuren open te zetten naar de stad toe.

In jullie eigen woorden: stap over de eigen politieke schaduw heen. De komende jaren zal een aantal pijnlijke beslissingen genomen moeten worden en een professioneel en toekomstgericht stadsbestuur zal de informatie daarover intensief willen delen met de Bredanaars. De opmerking van Saskia afgelopen vrijdag in BN De Stem dat “vertrouwen moeilijk tot stand komt wanneer er heel de tijd geïnteresseerde burgers mee zitten te luisteren”, staat daar volgens mij haaks op.

Waar het om gaat is dat je je woorden waarmaakt; wat je daadwerkelijk doet en hoe je handelt. En vertrouwen, dat moet je verdienen. Daarmee wens ik jullie alle wijsheid toe,

Met vriendelijke groet,
Miriam Haagh
Fractievoorzitter PvdA-Breda