'Voor 6000 woningen goedkope C02 neutrale energie'

Economie

TETERINGEN – Zo’n 6000 woningen in Teteringen, Breda-Noord en de wijk Driesprong moeten goedkope C02 neutrale energie gaan krijgen uit een nieuwe biomassacentrale. Het college van burgemeester en wethouders wil een krediet van 950.000 euro voor de voorbereiding van de komst van de centrale.

Met de bouw van de biomassacentrale en op- en overslag van groenmateriaal is een bedrag van 28 miljoen euro gemoeid. Wat volgens wethouder Wilbert Willems niet helemaal door de gemeente moet worden opgehoest. Er is een toezegging van de provincie voor een subsidie van 1,6 miljoen euro. “En een groot deel wordt betaald door de aansluitingsbijdrage van 3000 euro”, aldus de wethouder.

Het college heeft met de Bredase woningcorporaties WonenBreburg, Singelveste Allee Wonen en Laurentius en met Essent Warmte het project besproken en zijn bereid een intentieverklaring te tekenen.

Groot voordeel volgens Willems is dat de gemeente straks zelf de prijs van energie kan bepalen. “Het staat helemaal los van de olie- en gasprijzen. Het is een enorme verbetering voor de woonlasten.”

De houtvoorziening voor de centrale komt uit Breda en moet voldoende zijn de 6000 woningen te voorzien van energie. “Het is een soort grote houtkachel. Als op piekmomenten onze voorraad ontoereikend blijkt dan hebben we een deal met Essent. Het tekort kan door hun worden aangevuld”, zegt Willems.

Bredanaars hoeven niet bang te zijn voor enorme rookpluimen en stankoverlast van de biomassacentrale. Een vergelijking met een openhaard valt in die zin niet te maken, zegt de wethouder. “Door de hoge verbranding is er weinig last van stank en rook. En de omvang van de centrale valt te vergelijken met een groot huis.”

De energielevering moet geschieden via de stadsverwarming en daarvoor moet bij het bouwrijp maken van nieuwbouwgrond een warmtedistributiesysteem worden aangelegd. De bouw van De Mandt in Teteringen is volgens het college de eerste concrete realisatie die duurzame warmte wenst.

Willems: “De eerste duurzame warmte verwacht ik in 2012. Daarvoor zal voor de woningen tijdelijk energie door Essent geleverd worden.”