Presentatie coalitieakkoord in de stadsgalerij. Foto Wijnand Nijs
Presentatie coalitieakkoord in de stadsgalerij. Foto Wijnand Nijs

Mentaliteitsverandering zwaardere kluif dan bezuinigen

Opinie

ANALYSE – Met het nieuwe coalitieakkoord slaan de politici een nieuwe weg in. Althans dat verlangen de coalitiegenoten van zichzelf en van de Bredase burger. Een actieve houding en eigen verantwoordelijkheid worden verwacht. Maar is zo’n mentaliteitsverandering op korte termijn realistisch?

Er wordt in het akkoord grote zorg geuit over de grote maatschappelijke gevolgen van de bezuinigingen voor de stad. Volgens de 'regeringspartijen' VVD, CDA, D66 en GroenLinks moet er daarom iets veranderen in de relatie tussen overheid en inwoners.

De overheid gaat taken afstoten en verwacht dat de burger dit oppikt en participeert, zodat kosten worden bespaard. Maar is de gemiddelde Bredanaar daar wel klaar voor. Na jaren verwend te zijn geweest moet plots een omslag worden bewerkstelligd in het gedragspatroon. Het is twijfelachtig of dit op korte termijn kan, terwijl het juist belangrijk is snel resultaat te boeken.

In het akkoord staat als referentiekader dat ‘mensen voor zichzelf moeten zorgen’ en ‘gebruiken moeten maken van het eigen sociale netwerk’. Daarnaast wordt er van uit gegaan dat ‘mensen voor elkaar zorgen via mantelzorg en verenigingen’.

Niet voor iedereen is een netwerk een vanzelfsprekendheid waar ze op terug kunnen vallen. En hebben mensen met het oog op de vergrijzing en de toenemende werkdruk wel tijd voor de zorg voor naasten en hebben verenigingen geen gebrek aan vrijwilligers? En dreigt door de komende bezuinigingen juist niet het doek te vallen voor sommige instellingen?

De verandering van de mentaliteit moet vrijwillig tot stand komen en vooral niet worden opgelegd, stellen de coalitiegenoten. Het moet uit de burger zelf komen. Het is in principe een logische gedachte, maar of dat realistisch is moet nog blijken.

Mensen mee te laten doen is een nobel streven, toch gaat het om een totale gedragsverandering bij de burger en dat is iets voor de lange termijn. Dan lijkt keihard bezuinigen of verhoging van de belasting misschien een makkelijkere optie en wel zo helder.