Afbeelding

Savannah toverend met foto's in finale Kunstbende

Cultuur

BREDA – Dat ze zover ging komen, had ze zelf niet verwacht. De 17-jarige Savannah Scharroo staat in de landelijke finale van de Kunstbende. De Bredase vertegenwoordigt Noord-Brabant in de categorie ‘Expo’. "Ik wil later wel grote reclamecampagnes doen."

Haar talent ligt in de grafische kunst. Voor de Kunstbende toverde ze met het softwareprogramma photoshop naaktfoto’s om tot kleurrijke grafische portretten. Het thema van dit jaar was ‘tijd’. Daarom heeft de finaliste Eva (van Adam & Eva), Maria Magdalena en Moeder Theresa gekozen om verschillende tijdfases uit het leven te laten zien. Met een tablet tekende ze de foto’s kleurig en gedetailleerd in.

“De jury vond mijn werk erg sterk en origineel”, vertelt Savannah over het jurycommentaar. “Ik had echt niet verwacht dat ik door zou gaan. Er was veel goede concurrentie.” Zenuwachtig voor de grote finale in Amsterdam is ze wel. “Ik kijk express niet naar het werk van andere deelnemers.” In de categorie Expo zijn er verschillende vormen van kunst: van fotografie tot strips en van schilderijen tot grafische kunst.

De 17-jarige Scharroo zag een folder van de Kunstbende liggen en kwam op het idee om mee te doen. In augustus startte ze met haar idee voor een ontwerp. Ze deed mee aan de voorronde in de Mezz, en ging door naar de halve finale in Tilburg. Ook hier kwam ze succesvol doorheen.

Al vier jaar lang is ze bezig om haar grafische talenten te ontwikkelen. “Toen ik dertien was, ben ik met photoshop begonnen. Mijn vader had photoshop en we gingen wat experimenteren met foto’s. Ik begon het steeds leuker te vinden.” Alles wat ze maakt heeft ze zelf geleerd. “Ik volg geen tutorials op internet omdat ik dan misschien onbewust stijlen van andere mensen over ga nemen.“

De vorm van grafische kunst is volgens Savannah nog in opkomst. “Grafisch wordt niet zoveel gezien in een expositie omdat het niet de meest voorkomende vorm van kunst is, dus dat maakt het wel origineel”, licht de Bredase toe.

In het dagelijkse leven is ze veel bezig met haar hobby. Ze zit in het eerste jaar van het St.Lucas in Boxtel. Ook freelancet ze al volop voor bedrijven door heel het land. Het jonge talent heeft veel ambities. “Ik wil later wel grote reclamecampagnes doen, of wie weet begin ik ooit mijn eigen bedrijfje.”

Savannah was niet de enige in de familie Scharroo die meedeed aan de Kunstbende. Haar zusje Melissa van vijftien werd tweede in de halve finale, ook in de categorie Expo.
De grote landelijke finale van de Kunstbende is op 17 april in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Meer werk van Savannah is te zien op www.savdesign.nl