Het eerste damesteam van Barons, dat uitkomt in de hoofdklasse in seizoen 2009-2010. foto Barons

Dames Barons moeizaam voorbij hekkensluiter

Basketbal

PRINCENHAGE - Door planningsproblemen speelde Barons zaterdag pas voor het eerst dit seizoen tegen de hekkensluiter van de rayon hoofdklasse, High Five uit Tilburg. De uitslag (76-49) suggereert een makkelijke overwinning maar dat was het allerminst.

In de tweede minuut van de laatste periode stond een 51-49 stand op het scorebord van sporthal De Doelen in Breda. Daarna plaatste Barons een allesvernietigende 25-0-run om daarmee de wedstrijd met heel duidelijke cijfers naar zich toe te trekken.

De wedstrijd leek tot dat beslissende moment in de vierde periode een matige van Bredase kant te zijn. Toch was het dat niet. Het schotpercentage was zeer behoorlijk en eindigde uiteindelijk dicht tegen de vijftig aan. Dat is heel hoog. Het aantal rebounds was ook behoorlijk en ook het Bredase balverlies viel mee, al werd dat enkele malen wel direct afgestraft met een Tilburgse break. Nee, het was hooguit aan de iets minder scherpe Bredase verdediging te wijten dat het zo lang spannend bleef.

High Five kreeg wat ruimte maar benutte die dan ook goed. De ploeg steeg duidelijk boven eigen kunnen uit en dat was halverwege de tweede periode zelfs goed voor een ruime 16-25 voorsprong. Barons-coach Martin Gommers raakte geen moment in paniek maar wijzigde wel twee keer zijn verdedigingsvorm. Hij begon met een man-to-man, schakelde in de tweede periode naar een zone-verdediging maar was daar bij rust ook niet tevreden over.

Uiteindelijk koos hij in de derde periode voor een fullcourt man-to-man en dat bleek voor het enigszins moe gespeelde High Five de nekslag. Barons veroverde enkele malen balverlies waaruit eenvoudig gescoord kon worden en van afstand werd Liesbeth van Vuuren weer in stelling gebracht. In die derde periode was zij met drie driepunters, ondersteund door goed centerwerk van de topscoorster Claudia Weterings, goed voor de 49-45 voorsprong na drie keer tien minuten.

Vanaf die tweede minuut in de vierde periode was het één grote Barons-show. Bij High Five lukte niets meer en Barons speelde de ene oogstrelende aanval na de andere. De wedstrijd werd dan ook in stijl afgesloten met een driepunter van Asha Gommers in de buzzer. De opmars van High Five was indrukwekkend maar helaas te laat om kans te maken op lijfsbehoud.

Scores: Claudia Weterings 18, Liesbeth van Vuuren 14, Anouk Goverde 10, Merel Hoogland 10, Asha Gommers 9, Leontien Evers 8, Liedewei Ratgers 3, Janneke Brouwers 2, Joyce van Rijckevorsel 2.

Glaslijn Barons ds1-High Five ds1 76-49 (14-17, 32-33, 49-45)